Yumurtalık Kisti Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

Yumurtalık Kisti Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

Kadın hastalıkları içerisinde en yaygın olarak görünenlerden birisi de yumurtalık kıstidir. Bu durum dünya genelinde de oldukça yaygındır. Tıpta yumurtalık organı “over” diye geçer bu nedenle yumurtalık kisti oluşumuna da “over kisti” denmektedir.

Yumurtalık Kisti Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yumurtalık kisti %80 ve %90 oranlarında iyi huylu ve zararsız olup kanser hücresi içermemektedir. Bayanlarda sıklıkla görüldüğünden yumurtalık kanseri mi diye telaşa kapılmadan önce bir kadın doğum uzmanından destek alınması gerekmektedir. Kistlerin iç yapıları sıvı formda olan maddelerle kaplı olur ve çevresini kist duvarı oluşturur.

Yumurtalık Kisti Nasıl Oluşur?

Vücudun diğer bölgelerinde görülebilen tüm kist türleri gibi somut neden ortaya koyulamaz. Adet döneminde her ay düzenli bir şekilde yumurtalıklarda yumurtalık hücresi oluşumu sağlanır bu hücre bu süreçte büyüyerek belli bir evreye gelir. Adet başladığında çatlama yaşanır ve içerideki foliküller dışarıya atılır. Bu dışarıya atış adet dönemi kanaması olarak gerçekleşir. Bazı kişilerde hücrelerin çatlama yaşamamasından dolayı hücre büyümeyi sürdürür ve devamında da kist yapısına bürünerek yumurtalıkta kist oluşur.

Yumurtalık Kisti Nedenleri Nedir?

Araştırmalar sonucunda somut veriler ortaya konamamıştır. Etkenlerden dolayı bilimsel ve tıbbi teoriler öne sürüle bilmektedir. Bunlar şu şekilde belirlenmiştir;

Troid bezinin anormal derecede yüksek çalışması

Hormonal bozukluklar

Erken yaşta adet görme

Kısırlık sorunu yaşayanlar ve buna bağlı ilaç kullanımı

Obezite

Meme kanseri ile ilgili tamoksifen tedavisi görenler

Yumurtalık Kisti Tedavisi Nasıldır?

Kistin büyüklüğü ve türü ile hastanın şikayetleri değerlendirilir. Sadece ilaç veya cerrahi müdahale ile tedavi söz konusu olmayabilir. Her yumurtalık kisti cerrahi müdahale de gerektirmeye biliyor. Genellikle 3 aşamadan oluşan bir uygulama takip edilir.

Düzenli kontrol ve takip

Basit ve zararsız kistlerde aylık, düzenli test ve kontroller uygulanır.

İlaçla tedavi

Eğer kist büyümeyi sürdürürse uzman doktor tarafından tedavi için doğum kontrol hapı kullanımı önerilir.

Cerrahi müdahale durumu

 

 

 

 

Kistin büyümesi durmuyor ve engellenemiyorsa olası riskleri önlemek için cerrahi müdahale yapılır. Kist bölgeden tamamen alınır. Küçük boyuttaki kist için Lapraskopi uygulaması yapılır. Karının alt bölgesine 1-2 küçük kesik atılarak endeskop ile kiste ulaşılıp çıkartılır.

Etiketler: kadın hastalıkları,yumurtalık kisti,kist tedavisi
Haziran 15, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR