Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık

Sarılık, bebeklerde sarılık, yenidoğan bebeklerde sarılık

Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık

Bebeklerde sarılık pek çok yeni doğanda görülebiliyor. Yapılan araştırmalar, her üç bebekten ikisinde sarılık olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum çoğunlukla kendiliğinden ortadan kalkarken bazı, bebeklerde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Dolayısı ile yeni doğan bebeklerde sarılık görüldüğünde mutlaka doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.

Vücutta oluşan sarılık, kanda yer alan bilirubin birikmesi neden ile ortaya çıkmaktadır. Sarılık yeni doğan bebeklerde yetişkinlere göre daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni ise bebeklerin kanında sıkça parçalanıp, değişen pek çok kırmızı kan hücreleri mevcuttur. Dolayısı ile bebeklerde özellikle ilk iki haftada sarılık sıklıkla görülmektedir.

Yeni doğan bebeklerde sarılık, tedavisi için doktordan onay almanız gerekir. Ama pek çok bebek, anne sütü sayesinde kısa sürede sarılık gibi hastalıklardan kurtulabiliyor. Bu nedenle anneler, yeni doğan bebeklerinin, mutlaka anne sütü ile beslenmesine dikkat etmelidir. Yeni doğan bebeklerde karaciğer çok fazla gelişmez. Bu da sarılık hastalığının daha sık görülmesine neden olur. İki hafta içinde karaciğer gelişimi tamamlanır. Bu da vücudun daha düzgün bir şekilde işlev göstermesine yardımcı olmaktadır.

Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık Belirtileri

Yeni doğan bebeklerde sarılık belirtileri mutlaka her doğum yapan anne tarafından bilinmesi gereken durumlardan biridir. Çünkü yapılan araştırmalar, erken doğan bebeklerde veya yeni doğan bebeklerde sarılık problemlerinin çok sık ortaya çıktığını göstermektedir. Bu durumda anne, bebeğini gözlemleyerek sarılık olup, olmadığını anlamalı ve bu yönde doktor kontrollerini kesinlikle ihmal etmemelidir. Yeni doğan bebeklerde sarılık belirtileri ise;

  • Bebeklerin ciltleri sarı görünümündedir; esasen yeni doğan bebeklerde sarılık probleminin en yaygın belirtisi bebeğin cildinde meydana gelen sarı görüntüdür. Bu sarılığın dercesine göre artmaktadır. İleri derece sarılıkta elbette bebeklerin cilt rengi daha sarı renktedir.
  • Soluk beniz; yeni doğan bebeklerde sarılık soluk bir görünüme neden olur. Bebeklerde pembe cilt rengi yerine bariz görülebilecek ve anlaşılabilecek derecede soluk bir görünüm ortaya çıkar.
  • Sürekli uyumak isterler; yeni doğan bebekler zaten tüm gün uyumak ister. Acıkan bebek beslenmek için uyanır. Bebekler genelde yarım saat içinde uyanıp, beslenmek isterler. Ama sarılık olan bebekler hiç uyanmak istemez.
  • Emmek istemezler; sarılık olan bebekler halsiz oldukları için ve sürekli uymak istedikleri için emmek istemezler.
  • Koyu idrar rengi; koyu sarı veya kahverengi idrar rengi bebeklerde sarılık işaretidir. Bu nedenle bilinçli anneler bebeklerinin dışkılarını sürekli kontrol etmelidir. Özellikle yani doğan bebeklerin idrarları renksizdir.
  • Dışkının rengi soluktur; bebeklerin dışkıları parlak sarı veya turuncu renktedir. Ama sarılık olan bebeklerde dışkının rengi oldukça soluktur.
  • Sarı göz rengi; anneler bebeklerinin gözlerini sürekli olarak takip etmelidir. Gözün içinde yer alan beyaz kısım sarılığın yükselmesi ile beraber sarı görünüme ulaşmaya başlar.

Tüm bu belirtiler mutlaka bebekler için önemli sarılık belirtileridir. Özellikle ilk iki hafta boyunca bu belirtilere  dikkat etmeli ve sürekli olarak bebeğinizi takip etmeniz önerilir.

Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık Tedavisi

Yeni doğan bebeklerde sarılık sık görülür ama on gün veya on dört gün içinde kendiliğinden kaybolur. Bu nedenle pek çok çocuk doktoru tedaviye gerek duymaz. Ama bazı bebeklerde yeni doğan bebeklerde sarılık yüksek orandadır ve tedavi gerektirmektedir.

Tedavi için doktor bilirubin testi yapar. Test sonucuna göre tedaviye başlanır. Sarılık tedavisi için iki farklı çeşitte tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavi çeşitleri ise;

  • Fototerapi; bu tedavi yöntemi özel bir ışık ile yapılmaktadır. Cilt üzerinden bebeğin karaciğeri bilirubini daha kolay parçalamasını sağlayan ışık verilir. Tedavi süresi genelde bir iki gündür.
  • Değişim tranfüzyonu; bu tedavi yöntemine çok fazla ihtiyaç kalmaz. Ama sarılık seviyesi bebekte çok yükseldiğinde kullanılan ve genelde başarılı sonuçlar veren bir tedavi türüdür. Tedavide bebeğin kanı özel tüpler yardımı ile damarlardan alınır. Uygun bir donör arandıktan sonra bebeğe uygun olan kan ile değiştirilir. Tedavi bittikten kısa bir süre sonra bebekler tamamen iyileşmiş olarak hastaneden ayrılabilir.

Bebeklerde bu tür tedaviler elbette her sarılık olan bebeğe uygulanmaz. En iyi tedavilerden biri de kesinlikle anne sütüdür. Sarılık olan bebek annesi tarafından sürekli olarak emzirilmelidir. Bebek uyuyor olsa daha anne, bebeğini uykudan alıp sürekli bir şekilde emzirmelidir.

Etiketler: Sarılık, bebeklerde sarılık, yenidoğan bebeklerde sarılık
Nisan 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR