Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Azlığı

Tüp Bebek, Tüp bebek tedavisi, tüp bebek tedavisinde yumurta, tüp bebek tedavisinde yumurta azlığı, tüp bebek tedavisinde yumurta olmaması, anne adaylarında yumurta azlığı

Anne Adaylarında Yumurta Azlığı Sorunu

Yumurta azlığı, yumurta sayısının çeşitli sebepler ile azalmasına bağlı olarak doğurganlık şansının kaybedilmesi azalması olarak tanımlanır. Bu durum kadınların herhangi bir rahatsızlık geçirmesinden dolayı ya da beklenmedik bir kaza ile olabilmesi gibi yaşın ilerlemesi ile yumurta üretiminin azalması ve zaman geçtikçe mevcut yumurtaların da kalitesinin düşmesi önemli bir sorundur.

Yumurta azlığına sebep olarak yaşam şartlarının değişim göstermesi ve çalışma koşulları etkili oluyor. Günümüzde bayanların anne olma yaşı çalışma nedeni ile ileriki yaşlara sarkmış durumda. Yaşı ilerleyen kadınların anne olma şansı her geçen yıl biraz daha azalır. Yumurta rezervi bitmiş bayanların normal yolla hamile kalması bazen mümkün olmuyor. Böyle bir sorunla karşılaşan çiftlere aşılama veya tüp bebek tedavisi uygulanıyor.

 Yumurta Üretimi Ne Zaman Başlar?

Kadınlar daha doğmadan anne rahminde iken tüm hayatları süresince kullanacakları yumurtalar gelişir ve yumurtalıkları ile birlikte doğarlar. Daha sonra yeni yumurta üretimi ise olmaz. Yumurtalık içindeki mevcut yumurtaların ilerleyen yaşla birlikte  azalması normal ve fizyolojik bir dönemdir. Kız çocuğunun anne karnında beş aylıkken mevcut yumurta sayısı ortalama altı ya da yedi milyon oranındadır.

Bu oran doğum esnasında bir iki milyona düşer. Çocukluk döneminde yavaş yavaş azalma eğilimi olurken ergenlik döneminden itibaren ayda bir yumurta yumurtlamak döngüsü olur. Her geçen yıl azalma devam eder kadınların menopoza kadar her adet döngüsünde ortalama üç yüz elli veya dört yüz yumurta kullanarak devam eder. 

Gebelik Oluşumunda Yumurta Azlığı Nedeni İle Karşılaşılan Engeller

Ailesinde erken menopoz geçmişi olan kadınlar bu konuda daha dikkat etmesi gerekir. Böyle olasılığı olan bayanlarda yumurtalık kapasitesi daha erken dönemlerde azalma gösterir. Genetik olarak kesinleşen menopoz yaşını geçirmeden yaklaşık 5-10 yıl evvelinden çocuk sahibi olma şansını ve gecikme ortaya çıkabilir.

Örneğin 40 yaşında menopoz girmesi belirlenen bir kadının 30 yaşında çocuk sahibi olması zorlaşmaya başlar. Böyle durumlarda anne olmayı düşünen ve ailesinde teyze, anne, abla erken menopoz durumları gerçekleşmişse eğer anne olmayı ertelememesi en uygun olanıdır. Zaman geçtikçe şansını kaybetmeden acele davranması bireyin yararına olur.

Yumurtalık Rezervinin Erken Dönemde Bitmesine Neden Olan Başlıca Nedenler

İleri yaş ile beraber genetik faktörlerin dışında başka yumurtalık rezervinin beklenilenden daha erken azalmasına sebep olan bazı durumlar.

  • Endemetriosis hastalığının olması ve çikolata kistleri değişik nedenler üzerinden yumurta azalmasına ve gebe kalma kapasitesini etkiler.
  • Kanser nedeni ile görülmüş tedavi radyoterapi ve kemoterapiler etkilerken, özellikle genç yaşta kanser hastası olmuş ve tedavi edilmiş bayanlarda yaşamı devam edenlerde üreme sorunu çok sık görülür.

Daha önce geçirilmiş yumurtalık operasyonları olarak sıralanabilir. Yumurtalıktan kist alma operasyonu ne kadar titiz ve dikkatli yapılırsa yapılsın yumurta sayısının düşmesine neden olur.

Yumurta Azlığının Tüp Bebek Tedavisinde Etkileri

Özellikle çikolata kisti olarak adlandırılan çikolata kistlerinin çıkarılması o yöndeki yumurtalık sayısını azaltır. Böyle dikkatli olunması gereken ameliyatları alanında çok uzman olan bir operatörün yapması oldukça önem arz eder. Laparoskopik girişimlerde bu konu bir avantaja dönebilir.

Özellikle iki yönlü dermoid veya çikolata kisti olan kişilerin ameliyatlarının açık halde yapılması dokuya en yüksek seviyede özen konusu operatör ile iyi belirlenmelidir. Tüp bebek tedavisinde başarı önemli bir sayıda toplanan yumurta sayısı ile bağlantılıdır. Yapılan araştırmalara göre az sayıda olan yumurta elde edildiğinde seçme şansı en aza inmekte ve gebelik gerçekleşmesi oranı oldukça düşük bir ihtimal olabilmektedir. Tabi bu durum sizleri korkutmasın az olması, denemenin başarısız olacağı anlamına gelmemektedir.

Etiketler: Tüp Bebek, Tüp bebek tedavisi, tüp bebek tedavisinde yumurta, tüp bebek tedavisinde yumurta azlığı, tüp bebek tedavisinde yumurta olmaması,
Temmuz 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR