Sperm Sayısı ve Kalitesi Üzerinde Hangi Vitamin ve Minereller Etkilidir

Sperm Sayısı ve Kalitesi Üzerinde Hangi Vitamin ve Minereller Etkilidir

SPERM SAYISI VE KALİTESİ ÜZERİNDE HANGİ VİTAMİN VE MİNERALLER ETKİLİDİR?

Sperm, boşalma esnasında dışarı atılan meninin içerisinde bulunan hücrelerdir. Sperm erkekte ilk ergenlik döneminde üretilir ve kişinin tüm yaşamı boyunca sperm üretilmektedir. Hatta tüm yaşamı boyunca çocuk sahibi olabilir. Erkek üreme sistemi testis, üretra, prostat bezi, vas deferans, seminal vezikül ve penisten oluşmaktadır. Üretim bölgesi olan seminifer boru olan sarmal yapılardan 12 milyardan fazla sperm üretilmektedir.


Testisler, kanal sistemi, aksesuar bezleri ve penis erkeğin üreme organıdır. Üreme organı, sperm üretmek, depolama ve taşıma için tasarlanmış bir yapıdır. Testislerde bulunan tüp sistemi testosteron da dahil olmak üzere hormonların sperm haline dönüşmesine olanak verir sonucunda germ hücresi oluşur. Germ hücreleri baş ve kısa kuyruk halinde kurbağa yavrularına benzemektedir.


Bir erkeğin cinsel aktivitesi uyarıldığında meni oluşması için seminal sıvıyla karışmaktadır. Vücutta uyarıcı reaksiyon oluşarak sperm üretra yoluyla penisten dışarı atılır. Eğer sperm olgun ise yumurta döllenmesi 2,5 ay sürmektedir.


Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısında sperm bozukluğu meydana gelmektedir. Sperm bozukluğunun nedeni; radyasyon, kanserojenler, kimyasal maddelerdir. Buna binaen anne adayına temel testler yapıldığı halde bir sorun  çıkmamışsa, baba adayının değerlendirilmesi gereklidir. Bu gibi durumlarda sorun erkekte ya da kadından diye düşünmemek lazım, sonuç olarak doğacak olan iki bireyin bebeği ise bu sorun yine iki bireyin ortak sorunudur.


Sperm sayısını belirlemek için sperm testi yapılmaktadır. Erkeğin kısırlık nedenlerinin belirlenmesinde bu uygulama yapılır ve ucuzdur. Sertleşme sorunu yaşayan ve stres halinde olan bireylerde testin yapımı zorlaşmaktadır. Uzman olan embriyologlar sayesinde test yapılmaktadır. Test sonucunda sperm sayısı, sperm hücresinin yapısı, spermin hareket kabiliyeti değerlendirilmektedir. Kişinin geçirdiği enfeksiyon, hormon bozukluğu, sigara kullanımı, alkol tüketimi, ağır stres ve yorgunluk sperm sayısı ve kalitesini düşürmektedir ve yapılacak olan testi zorlaştırmaktadır.


Sperm Sayısı ve Kalitesi için Gerekli Olan Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

Sperm kalitesine etki eden vitaminler arasında en büyüğü D vitaminidir. Güneş ışığına maruz kalan bireylerde alınan D vitamini daha sağlıklı sperm üretmeyi sağlar. Normal yolla çocuk sahibi olamayan erkeklere D vitamini desteği verilir, bu sayede doğal gebelik olma şansı artmaktadır.

Omega 3, C ve B12 vitamini de etki etmektedir. Bunların yanı sıra besin olarak deniz mahsulleri, yumurta, keçiboynuzu, C vitamini içeren meyveler, sarımsak, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve su da erkeğin sperm sayısı ve kalitesini arttırmaya yardımcı olmaktadır.

Etiketler: Sperm sayısı,sperm kalitesi, döl, mineraller,
Ekim 01, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR