Sezeryan mı Normal Doğum mu?

Sezeryan mı Normal Doğum mu?

Sezeryan mı Normal Doğum mu?

Dokuz aylık hamilelik döneminde genellikle anne adaylarının nasıl bir doğum gerçekleşeceğine dair kaygı duydukları sezeryan mı normal doğum mu? düşüncesi içerisinde oldukları hatta bazen kaygıdan kaynaklı yanlış kararlar alındığı bir süreç yaşanır.

İki Faktör Doğumun Karşılaştırılması

Doğum uzmanlarının ortak görüşü iyileşme süresi daha kısa olan normal doğumun sezeryana oranla daha sağlıklı oluşudur. Doğumun yaklaşmasıyla anne adayları çevreden duydukları olumsuzluklar nedeniyle bebeklerinin sağlıksız dünyaya gelebileceği korkusuyla endişe yaşayıp sezeryan doğuma sıcak bakarlar. Halbuki normal doğum sezeryana göre çok daha sağlıklıdır. Sadece uzun sürebilen ve sabır isteyen bir süreç olan normal doğum bebek çıkıncaya kadar zordur. Eğer tıbbi açıdan bir olumsuzluk görülmüyorsa sezeryana başvurmaktan kaçınılmalıdır.

Normal doğumun sezeryan doğum ile kıyaslamasını yaparsak doğum sonrasında dikişler olsa bile anne aynı gün banyo yapabilir hatta bebeğine yardım almadan bakabilir. Bebeğin emmeye başlaması, annenin eski kilosuna daha rahat kavuşması hatta spora başlaması daha rahat gerçekleşir. Ayrıca sezeryanla oluşan karın içi yapışması da oluşmaz. Normal doğumda ameliyat yaşanmadığı için enfeksiyon ve kan kaybı riski de yaşanmaz. Bir önemli detayı da geçmemek lazım ki her normal doğum bir önceki doğumdan kolay ve dikişsiz, her sezeryan doğum da bir öncekinden daha riskli olur. Anne adayının ilk doğumda bebeğin ters gelmesi, veya bebeğin 4 kilogramdan fazla olması, geçirilen rahim operasyonları, çatının dar oluşu, vajinada bebeğe zarar verecek enfeksiyon olması ve miyom olması durumlarında sezeryan ilk tercihtir.

Normal Doğumun Faydaları Nelerdir?

Normal bir doğumda ameliyata ihtiyaç olmadığından anestezi  olmayacak ve yaşanabilecek risklerden uzak olunacaktır. Normal doğumu seçen anne adayları sezaryen doğum için gerekli olan anestezi uygulamasını yaşamazlar. Doğum sonrası kanama ve birçok riskleri yaşama ihtimali de az olacaktır. Hastaneden çıkış süresi de kısalacağından ev ortamına dönecektir. Ameliyat ve anestezi olmadığı için daha rahat toparlanacak ve bebeğiyle daha rahat ilgilenecektir. Emzirmeye hemen başlayabileceği gibi vücut sağlığı için egzersizlerine başlayabilecek ve eski formuna daha rahat kavuşabilecektir. Bebeğinizin sağlığı açısından da normal doğumun avantajları vardır. Bebeğinizin bağışıklık sistemi daha güçlü olacaktır. Ayrıca bebeğin akciğerleri doğum anında kanaldan geçerken bir baskı alır ve bebeğin nefes alıp verişi de hızlanmış şekilde dünyaya gelir.

Etiketler: Lohusa Hamile, sezaryan, normal dogum, hastane, doktor
Ocak 16, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR