Progesteron ve Gebelik Arasındaki İlişki Nedir?

progesteron, progesteron hormonu, progesteron ile hamilelik, progesteron hormonu ve hamilelik, progesteron ile hamilelik arasındaki ilişki

Kanda protein ile bağlanarak taşınan ve ön hipofizden salgılanan progesteron hormonu yumurtlamadan önce 10 miligramdan daha aşağı bir seviyeye düşer. Plasentadan ve böbrek üstü bezinden salgılanır. Döllenmeden sonra ise adet dönemine kadar Luteal faz denilen yumurtanın rahim içerisine girme süresi 14 gün kadar süren bir evre olur.

Progesteronun gebelik sırasında pek çok görevi vardır. Bunlardan bir tanesi uterusun gebeliğe hazırlanmasıdır. Bir diğeri ise rahim içi zarlarının gebelik için hazır hale getirilmesidir. Progesteron sayesinde zararlı bir durumun oluşumu önlenmiş olur. Progesteron hormonu sayesinde gebelik güvenli bir şekilde başlar ve sona erer.

Progesteron Hormonunun Görevleri Nelerdir?

Gebelik döneminde en gerekli hormonlardan biri progesteron hormonudur. Progesteron hormonunun gebelik döneminde birçok faydası bulunur. Progesteron hormonun görevleri şunlardır:

- Gebelik döneminde diğer hormonların yardımı ile iç döl yatağı kalınları ve döllenmiş yumurta ilk hücrelerini barındırmaya başlar.

- Kasların kasılmasına sebep olan oksitsinin duyarlılığını azaltmayı sağlar. Böylece gebelik döneminde düşük yapma ihtimali en aza inmiş olur.

- Progesteron hormonu gebeliğin başından sonuna kadar bebek ve anne için koruma sağlar.

- Döl yatağının gebeliğe hazırlanmasına yardımcı olur.

- Progesteron hormonu düşük yapma riskini en aza indirerek gebeliğin sürekli bir hale gelmesine yardımcı olur.

Uterusun ve uterus kaslarının gebelik için uygun bir hale gelmesine yardımcı olur.

Progesteron Testi Neden Yapılır?

Progesteron özellikle gebelikle alakalı bir hormon olmasından dolayı çok sık yaptırılan testlerden biridir. Progesteron testi yaptırılma nedenleri şunlardır:

- Gebeliğin görülmediği kişilerde sebebin progesteron eksikliğinden kaynaklı olup olmadığını anlamak için progesteron testi yaptırılır. Progesteron seviyesi adet döngüsü içerisinde sürekli olarak değişiklik gösterir. Bu sebeple de birden fazla progesteron testi yaptırılması mümkün olur.

- Progesteron testinin diğer bir sebebi ise yumurtlamanın olup olmadığı ve yumurtanın başarılı bir duruma gelip gelmediğini görmek için yapılır. Bu şekilde gebeliğin durumunu saptamak mümkün olur.

- Progesteron testi gebelikte herhangi bir olumsuzluk olup olmadığını ve gebeliğin başarısızlığını belirlemek için yapılan testlerden biridir.

- Yüksek risk içeren gebeliklerde fetüsün ve plasentanın sağlığını görebilmek için progesteron testine başvurulur.

- Progesteron testi erken gebelikte oluşan progesteron seviyesini kontrol etmek için de yapılır.

Sadece gebelik için değil gebelik dışı da progesteron testi yapılır. Uterusta anormal bir şekilde oluşan kanamanın nedenini öğrenmek için progesteron testi yapılır.

Progesteron Testi İle Gebe Olup Olmama Durumu Saptanır Mı?

En çok merak edilen durumlardan biri progesteron testi ile gebelik durumunun saptanıp saptanmadığı konusunda oluyor. Gebeliğin sadece progesteron testi yapılarak teşhis edilmesi mümkün değildir. Gebelik süresinde progesteron seviyesi sadece gebeliğin 37 ile 38 haftaları arasında yükselme yaşamasından dolayı bu durum gebelik teşhisi için çok geç bir süredir. Bunun dışında diğer bütün gebelik ve kan testlerini yaptırarak gebelik durumunu anlamak gerekir.

Progesteron seviyesi doğuma yakın dönemde yükselir ve doğumdan kısa bir süre sonra tekrar normal seviyelerine düşmeye başlar. Progesteron testi sonucunda gebelik ile ilgili şüphe duymak mümkün olur fakat gebeliğin kesinliği konusunda hiçbir şey söylenemez. Gebelik sonucunu iyileştirmek ya da doğurganlığı arttırmak adına yumurtlama sonrası kesinlikle progesteron kremi kullanılmamalıdır.

Gebelik Sırasında Progesteron Seviyesinin Yükselmesi Ya Da Düşmesi Ne Anlama Gelir?

Gebelik dönemi sırasında progesteron seviyesinde sürekli olarak yükselme yaşanır. Gebelik sonrasında ise progesteron seviyesi yavaş yavaş normal düzeylerine dönmeye başlar. Gebeliğin ilk 3 haftasından son 3 haftasına kadar sürekli olarak progesteron seviyesinde yükselme yaşanır. Hamileliğin ilk içte birlik döneminde 11,3 - 90 ng civarında bulunan progesteron seviyesi hamileliğin son üçte birlik döneminde 48 - 300 ng ve daha fazlası civarlarına ulaşır.

Gebelik döneminde sürekli yükselme yaşandığı için progesteron seviyesinde düşme yaşayan kişilerde daha farklı hastalıkların oluştuğu söyleniyor.  Cushing gibi sendromlar gebelik döneminde progesteron seviyesinde düşme ya da aynı düzeyde kalma gibi problemleri meydana getirebiliyor. Bu sebeple sürekli progesteron testi yaptırmak gebelik için çok önemlidir. Gebelik sırasında sürekli olarak progesteron seviyesini takip etmek gebelikte bir sorun yaşanıp yaşanmadığını anlamayı sağlar. 

Etiketler: progesteron, progesteron hormonu, progesteron ile hamilelik arasındaki ilişki, progesteron ile hamilelik
Ocak 22, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR