Plesanta’nın Erken Ayrılması Nedir?

Plesanta’nın Erken Ayrılması, Plesanta ayrılması, Plesantanın erken kopması

Plesanta’nın Erken Ayrılması Nedir?

Anne adayları için sorunsuz bir doğum yapma oldukça önemlidir. Bu nedenle hamile bayanların başta düzenli bir şekilde beslenmeleri gerekmektedir. Daha sonra mutlaka doktor kontrolleri de asla ihmal edilmemelidir. Gebelikte görülen en ufak sorun bile daha büyük sorunların beraberinde gelmesine neden olabiliyor. Bu sorunlardan biri de plasentanın erken ayrılmasıdır. Peki bu durum nedir? Sorusudur. Plasentanın erken ayrılmasında pek çok neden ortaya çıkabiliyor. Anne adaylarının her zaman daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Plasentanın erken ayrılması durumu henüz anne karnında gelişmekte olan bebeğin doğum zamanı gelmeden önce plasentanın anne rahminden ayrılması durumudur. Bu rahatsızlık anne adayında kanama ve ağrılı bir sürecin başlangıcı olarak görülmektedir. Hem anne için hem de bebek için son derece riskli bir durumdur. Bu nedenle çok dikkatli olunması gerekmektedir.

Plasentanın Erken Ayrılması Belirtileri Nelerdir?

Kanama; gebelik sırasında anne adaylarında kanama gibi durumların ortaya çıkmaması gerekir. Ama plasentanın erken ayrılması gibi sorunlarda kanama ortaya çıkar. Bu kanama daha çok koyu renkli ve pıhtılı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Eğer kanama gibi bir durum ortaya çıkar ise mutlaka en kısa sürede doktorunuza gitmeniz gerekmektedir.

  • Ağrı; gebeliğin son dönemlerinde ve ilk dönemlerinde ağrılar görülebilir. Ama bu tür ağrılar anne adaylarını çok fazla rahatsız etmez. Fakat plasentanın erken ayrılması durumunda ağrılar son derece rahatsız edici olabiliyor. Anne adayları karşılaştıkları ağrı durumlarında hiçbir şekilde bekleme yapmadan hemen doktora muayene olmaları gerekir.
  • Rahim sertleşir; plasentanın erken ayrılması durumunda rahim bölgesinde aşırı derecede kasılma ve sertlik meydana gelir. Normal ve sağlıklı bir gebelik sürecinde rahim esnektir ve yine kasılmalar olmaz. Ama plasentanın erken ayrılması durumda kasılmalar sık görülür.
  • İç kanama; bazı durumlarda kanama dışarıdan kesinlikle anlaşılmaz. İç kanama meydana gelir. Bu da ancak bir uzman gözetimi ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle en ufak ağrı veya kasılmada hemen bir doktora gitmeniz gerektiğini ortaya çıkarmaktadır.

Bu gibi durumlarda doktora gitmekte geciken anne adayları bebeklerinin kaybına neden olabilirler. Bu nedenle hiçbir şekilde beklemeden hemen bir uzmana görünmeniz gerekmektedir.

Plasentanın Erken Ayrılmasına Neden Olan Etmenler

Hamilelik sürecinde yanlış giden durumlarda mutlaka pek çok sorun ortaya çıkabiliyor. Bu sorunlardan biri de plasentanın erken ayrılması durumudur. Hamilelik sürecinde kronik hastalığı olan anne adaylarının elbette hamilelik süreci boyunca daha dikkatli olmalarında fayda varıdır. İlk olarak rutin doktor kontrolleri asla ihmal edilmemelidir. Daha sonra eğer doktorun verdiği ilaçlar varsa bunların düzenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Ancak bu sayede daha sorunsuz bir şekilde hamilelik geçirebilirsiniz. Plasentanın erken ayrılmasına neden olan bazı etmenler ise;

Yüksek tansiyon; hamilelerde en çok görülen durumlardan biri de yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyon beraberinde pek çok sorunu getirmektedir. Ama plasentanın erken ayrılması gibi daha büyük problemleri de getirebiliyor. Bu nedenle her anne adayı mutlaka tansiyonuna daha fazla dikkat etmelidir.

Kan pıhtışalması; kan pıhtılaşması sorunu karşısında önlemler alınmalıdır. Özellikle doktorun verdiği iğneler ve ilaçlar tam zamanında kullanılmalıdır. Aksi halde erken doğum veya plasentanın erken ayrılması gibi durumlar da sık görülmektedir. Dolayısı ile daha fazla dikkat etmeniz de fayda vardır.

Darbe; özellikle karın bölgesinde darbe almak, plasentanın erken ayrılmasına neden olabilir. Dolayısı ile hamilelik sürecinde kesinlikle karın bölgesine daha fazla dikkat etmenizde fayda vardır. Ev kazaları gibi durumlara karşı önlem almanız önerilmektedir.

Bir önceki gebelikte aynı sorunun yaşanması; anne adayı bir önceki gebeliğinde plasentanın erken ayrılması gibi bir durum ile karşı karşıya kalmış ise bu gebeliğinde daha fazla dikkatli olmalıdır.

Hamilelikte sigara kullanımı; hamilelik sürecinde sigara kullanmak oldukça yanlış bir tutum olacaktır. Sigara kullanan anne adaylarında plasentanın erken ayrılması gibi durumlar diğer anne adaylarına göre daha fazla yaşanmaktadır.

İlerleyen anne yaşı; genç yaştaki kişilere nazaran ilerleyen yaştaki anne adaylarında bu durum daha fazla yaşanmaktadır. İlerleyen yaşta gebelik sürecine giren kişilerin bu konularda daha bilinçli olması ve daha dikkatli olması önerilmektedir.

Tüm bu konular plasentanın erken ayrılması gibi problemleri beraberinde getirmektedir. Dolayısı ile her zaman daha dikkatli olunmasında fayda vardır.

Etiketler: Plesanta’nın Erken Ayrılması, Plesanta ayrılması, Plesantanın erken kopması
Temmuz 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR