Memede Mastit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Memede Mastit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Doğumdan sonra lohusalık dönemi ve emzirme dönemine aynı anda girmiş oluyorsunuz. Emzirme dönemindeki yeni annelerde en fazla doğum sonrası ilk hafta olmak üzere yüzde üç ile yirmi  arası memede mastit (iltihap) görülebiliyor. Meme ucu etrafındaki yaralar,çatlaklar, kabuklanma ve hijyene önem verilmemesi meme başında mikropların çoğalmasına sebep oluyor.

Şayet antibiyotik ile tedavi edilmezse böyle vakaların üçte birinde iltihap yaşanıyor. Antibiyotik kullanımında ise bu oranın yüzde beşe düştüğü görülür.Böyle vakalarda antibiyotikle tedavi olmazsa üçte birinde mastit gelişiyor, antibiyotik ile bu oran yüzde 5'lere düşebiliyor.  Apse oluşumun azalması için yeni anne böyle durumlarda emzirmeye devam etmelidir ya da sütü pompa ile boşaltmalıdır.

Memedeki mastit zemininde apse yaşanıyorsa görüntüleme yardımı ile ya da cerrahi uygulama ile apseyi boşaltmak gerekiyor. Zamanında tedavisi yapılmayan vakalarda ciddi septik durumlar yaşanabiliyor.

Anneler penisilin ve antibiyotikler kullanabiliyorlar. İlaç kullanımına devam edilse de  yeni annenin emzirmeye devam etmesi gerekiyor. Çünkü bebek için eşsiz bir besin olan anne sütünden mahrum bırakılmaması çok önemli bir konudur. Bu nedenle apse boşaltımı yapıldıktan sonra emziren anneler bebeğini beslemeye devam edebilir.

Eğer emzirme sağlanamıyorsa pompa yardımı ile fazla sütün memeden çıkartılması gerekiyor. Çünkü memede sütün birikmesi memedeki iltihabı  artırıyor.

Emzirme dışı memede oluşan periduktal mastit meme ucu çevresinde oluşan ve süt kanalları etrafında görülen bir iltihap. Yüzde doksan sigara kullanımı ile ilgilidir. Otuz beş yaş civarındaki kişilerde görülüyor. Sigara meme başı arkasında bulunan süt kanallarında zarara neden olduğu için mikrop oluşumunu artırdığı düşünülüyor.

Şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği ve kemoterapi gören, bağışıklık sistemi iyi durumda olmayan hastalarda meme başından uzak yerlerde apse (periferik nonlaktasyonel meme enfeksiyonları) görülebilir. Bu durumda yine tedavide apseyi boşaltıp antibiyotik tedavisi uygulanması gerekiyor.

Apse ve iltihaplı bölgeden örnek alınması gerekebilir. Zira yaşa ve muayene bulgularına göre hastalar kanser şüphesi taşıyor olabilir.

 

 

Mastitler meme kanseri ile sıkça karıştırabiliyor. Klinik ve hastanelerde ultrason, mamografi gibi radyoloji araçları ile tanı konulabilir. Kesin tanı koyulması için şüpheli görülen meme dokusunun inceleme için kesinlikle patoloji bölümüne gönderilmesi önem arz ediyor.

Etiketler: memede mastit,mastit belirtileri, lohusa döneminde
Ekim 02, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR