Lohusa Şerbeti Nedir? Nasıl Hazırlanır ?

Lohusa Şerbeti Nedir? Nasıl Hazırlanır ?

Lohusa Şerbeti Nedir? Nasıl Hazırlanır?


Türk mutfak kültü rü çok zengin bir kültürel alanı kapsamaktadır. Yeni doğum heyecanının bir parçası olan lohusa şerbeti, en güzel gelenek lerimizden biri olmakla beraber mutfak kültürümüzün önemli bir lezzetidir. Lohusa şerbetini duymayan, tatmayan çok az kişi olmasına rağmen çoğumuz nasıl hazırlandığı ve neden böyle bir şerbet yapıldığı hakkında fikir sahibi değildir.


Yeni doğum yapan kişileri ziyaret edilirken ikram edilen kırmızı tatlı bir içecek olan Lohusa şerbeti, oldukça eski bir tarihe sahiptir. Osmanlı döneminden günümüze değin devam ettirilen bir kültür unsurudur. Soğuk veya sıcak bir şekilde, küçük bardaklarda ikram edilirken, bazı aileler ziyaretçilerine ikram etmekle kalmaz, evlerine de gönderir.

 

Lohusa şerbeti, baharat karışımlarından ve şekerden oluşur. Bu şeker kızılcık, kızamık ya da lohusa şekeri olarak adlandırılır ve su, karanfil, tarçın kullanılır. İsteğe göre farklı baharatlar da eklenebiliyor tabiki. Günümüzde ise hazırlanan lohusa şerbetlerine kırmızı rengin koyu olabilmesi için gıda boyaları ekleyenler de oluyor.

 

Peki bu şerbetin içilmesinin sebebi nedir?

Lohusa şerbetinin tüketilmesi halinde, doğum yapan annenin sütünün arttığı ve anne sütünün bebek için çok daha lezzetli hale geldiği söyleniyor. Son derece doğal ürünlerle hazırlanması halinde aslında sütün kalitesini artırdığı düşüncesi mantığa uygundur. En güzel nedenlerden bir diğeri ise bebekte gaz oluşmasının önüne geçmesidir. Şerbet, anneyi rahatlatır. Yani anne psikolojik olarak sağlıklı ise bebeklerin bağırsak hareketleri de o denli sağlıklı olur. Tatlı olması nedeniyle annelerin şeker ihtiyacını da karşılarken mide rahatsızlıklarına da iyi gelir. İçerdiği baharatlar sayesinde direnç kazandırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Lohusa şerbeti içmek için illa doğum yapmak ya da yeni doğan ziyaretine gitmenize gerek yok. İstediğiniz zaman sizde hazırlayıp tüketebilirsiniz.

 

Peki Lohusa şerbeti nasıl hazırlanır? 

Lohusa şerbeti için gerekli malzemeler şu şekildedir:


200 gram lohusa şekeri

2 adet çubuk tarçın

4/5 adet karanfil

1,5 litre su

1 bardak toz şeker


Tüm malzemeleri tencereye koyun ve orta ateşte kaynatmaya başlayın ve şerbet kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan 20 dakika sonra ocaktan alın ve süzün. Sıcak ya da soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz. Sıcak servis ederken ceviz tercih edebilirsiniz. Bir şişeye koyup buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

 

 

Etiketler: lohusa,lohusa şerbeti,hamile şerbeti,lohusa içecekler,hamile tatlı,şerbetler
Ağustos 04, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR