Lohusa Döneminde Makat Çatlağı Olabilir mi

lohusa dönemi

Anne adaylarının hamilelik dönemi basur oluşumuna zemin hazırlayabilir ve bu durum maalesef lohusa dönemi de devam edebilir. Lohusa döneminde makat çatlağı olabilir mi? oldukça sık rastlanan bir durumdur. Daha ciddi sorunlar teşkil etmeden önlem alınması gereklidir.

Lohusa Döneminde Makat Çatlağı Olabilir mi?

Lohusa kadınların % 15’inde hormonal değişikliğe bağlı olarak kabızlık ve ishal durumunu takiben bebeğin leğen kemiğinde büyümesinden kaynaklı bası yapması sonucu ,doğumda makatın zorlanmasından ve yırtılmasından dolayı makat çatlağı gelişim yaşar. İri bebek doğumları, , uzun süren doğum gibi durumlarla doğum sonrasında makat çatlağı gelişir. Tıbbi adı anal fissür olan makat çatlağı makat bölgesini saran deride ağrı, kaşıntı, kanama, çatlak veya yırtıktır. Makat çatlağının altı haftayı geçtiği durumlarda kronik makat çatlağı oluşmuştur. Bu oluşumun asıl nedeni makat içindeki kısımda oluşan direnç artışı ve kalınlaşmadır. Sağlıklı bir insanda makat kaslarında % 25 kasılma olurken, makat çatlaması olan kişilerde bu % 90’dır. Doğum sonrası lohusalık döneminde bir anda ortaya çıkan anüs etrafı şişlik, ağrılı dışkılama, kanama, kaşıntı durumları oldukça sıkıntı yaratır. Özellikle lohusalık döneminde kısıtlı hareketlilik, oturma zorluğu, uygun beslenememe ve dışkılama sonrası ağrılar artış gösterir.

Tedavi Yöntemi Nelerdir?

Doğum sonrasında gereken hassasiyetin gösterilmesi ile birçok hastalarda iyileşme olmaktadır. Bu nedenle hamilelik dönemi sonrası lohusalık döneminde dinlenerek, zaman geçtikçe dokuların ödemlerinde azalma olur ve karın içi basınç normale dönünce iyileşme olur. Fakat bazen makat çatlağı problemi inatçı olur ve sorun yaşatabilir.

Yüksek posalı besinler tüketiniz. Meyve ve sebze tüm öğünlerinizde yer almalıdır. Bu besin şeklini yavaş yavaş uygulayınız. Sindirim sisteminizi posaya alıştırırken gaz ve şişkinlik hissi yaşayabilirsiniz.

Sızma zeytinyağı, yoğurt ve turunçgillere ağırlık veriniz.

Bol miktarda su tüketmeye özen gösteriniz.

Doğumdan sonra en erken zamanda hareketlenmeye çalışınız. Yürüyüşler gerçekleştirip, hafif egzersizlere başlayınız.

Stresten uzak durmaya çalışınız.

Tuvalette uzun zaman geçirmeyiniz ve şiddetli uzun süreli ıkınmayınız.

Dışkılama sonrası sabun kullanmadan sıcak su ile temizleniniz.

Zorunlu kalmadığınız sürece cerrahi tedaviyi tercih etmeyiniz.

Etiketler: lohusa dönemi
Nisan 13, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR