Kruger Metodu Nedir?

Kruger Metodu Nedir?

Kruger Metodu Nedir?


Kruger metodu, sperm değerlendirmesinde kullanılan bir yöntemdir. Kruger kriterleri spermde meydana gelen şekil bozukluklarını değerlendiren mikroskobik bir metottur.

Kadına bağlı olarak gelişen infertilite sebepleri pek çok farklı aşama ve test uygulanarak öğrenilmektedir. Ancak erkeklerde tek bir test ve aşama ile problemin olup olmadığını anlayabilmek mümkündür. Kruger metodu ya da spermiogram da bu teste verilen isimdir. Kruger metodunda kişinin stardardizasyonu sağlayabilmek adına 3 ya da 5 günlük bir cinsel perhiz yapması gerekmektedir. Yani hiçbir şekilde cinsel ilişkiye girmemesi ya da mastürbasyon yolu ile boşalmaması gerekmektedir. Spermiyogram testinin en doğru sonucu verebilmesi için semen örneğinin en fazla 1 saat içerisinde laboratuvara ulaştırılmış olması gerekmektedir. Bu örneğin laboratuvara yakın bir mekanda verilmesi çok  daha sağlıklı olacaktır.


Kruger Metodu Faydaları

Spermiogram; meninin hacmi, yoğunluğu, PH’ı, kıvamı, erime yani likefaksiyon süresi, sperm sayısı,

mortofolojisi yani yapısı ve spermlerin hareketlilik oranları hakkında bilgiler verir. Kısacası semen örneği verilerek yapılan kruger metodun da spermin hem nitelik hem de nicelik olarak özelliklerine ulaşabilmek mümkündür.


Spermiogram, erkeklerin yumurtalıklarında bulunan sperm üretme kapasitesinde ve erkek üreme sisteminde bir problem olup olmadığını anlamanın en iyi yoludur. Döllenmenin gerçekleşebilmeis için meni boşalması esnasında semen örneğinde normal ve hareketli belli sayı da sperm olması gerekmektedir. Döllenme olmaması nedeni bir uzmana başvurulması durumunda en iyi yöntem spermiogram yöntemidir.


Sperm Morfolojisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Hiçbir erkeğin spermi başka bir erkeğin spermine benzemez. Orta parça, baş ya da kuyrukta, sperm büyüklüğün de ya da şeklinde anormallikler oluşabilir. Bazı durumlarda değişiklikler ya da bu mutasyonlar spermin işlevini etkilememektedir. Ancak bazı durumlarda ise söz konusu değişiklikler spermin yumurta zarına ulaşmasını, delmesini ve içeri girmesini engelleyebilmektedir. Normal ve sağlıklı olarak adlandırılan bir sperm aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır.


- Oval şekilli kafa

- Düzgün kenar

- 2.5 ile 3.5 mikrometre genişliğinde ve 5 ile 6 mikrometre uzunluğunda kafa

- Bir akrozomun sperm başının %40’ı ile %70ini kapsaması gerekir.

- Sıvı dolu organeller ve toplam başın %20’sinden daha az ise ikiden fazla vakuol içermez.

- Spermin orta kısmı ve kafa kısmı aynı uzunlukta olmalıdır.

- Spermin kuyruğu baş ve orta kısmından daha ince olmalıdır.


Etiketler: kruger,metodu,sperm,
Temmuz 16, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR