Klomen Tedavisi Nedir?

Klomen Tedavisi Nedir?

Klomen Tedavisi Nedir?

Kadınlarda yumurtlamayı uyarmak için kullanılan oral ilaca “Klomen” denmektedir. Vücudun önemli hormonal kontrol merkezi olan hipotalamusta, östrojen reseptörlerini bloke eder ve bu şekilde çalışır. Östrojen üretimi kısıtlandığı zaman hipotalamus, folikül uyarıcı hormon ile lüteinizan salgılamada uyarılır. Bunlar sağlıklı adet döngüsü ile yumurtlama düzeninde gerçekleşiyor olsa da yumurtlamayı engeleyebilecek bir sorun için ilaç kullanmak şart olabiliyor.

Klomen Tedavisi Nedir?

Klomen aşağıda saydığımız durumların herhangi birine sahip olan kişilerin tedavisinde kullanılır;
Düzensiz yumurtlama; Kadınlarda yumurtlama döngüsü düzensiz olduğu zaman hamile kalma durumu düşük olur. Polikistik over sendromu, düzensiz adet görme durumunda klomen tedavisi uygundur. Bu düzenleme sadece yumurtlama düzenini sağlayarak hamile kalınması için değil aşılama ve tüp bebek tedavisinde de kullanılmaktadır.

Erkek kaynaklı sorun; Hamilelik şansını yükseltmek için semen kalitesinde prolem yaşandığı zaman aşılama önerilir. Klomen sperm kalitesini artırmada da aktif rol oynar.

Açıklanamayan infertilite; Hiçbir açıklanacak neden olmayan kısırlığa yol açan sorunlarda ve bebek sahibi olamama durumunda klomen gebelik oranını artırmada etkilidir.

Klomen Nasıl Kullanılır? İlişki Ne zaman Yapılmalıdır?
Tedavi başlarken öncelikle gereken tahlil ve ultrason tetkikleri incelenir. Sonra ilacın miktarı ve kullanım şekli belirlenir. Genelde 5 günlük bir süre içinde günde 1-3 tablet arası olacak şekilde düzenlenir. 7-8 günlük tedaviyi takiben ovulasyon gerçekleşir. Yumurtlama yaşandığı belli şekillerde takip edilebilir. LH kiti testi, vücut ısısı testi, kan testi ve ultrason testleri ile belirginleşir. Tetkiklerinizi takip eden uzman doktorunuzun yönlendirmesi doğrultusunda cinsel ilişkinin ne zaman yapılması gerektiği belirlenir.

Klomen Kullanımın Zararları Var mı?

Yan etki olarak bazen şişkinlik ve bundan kaynaklı kilo alımında artış görülebilir. Baş dönmesi veya saç dökülmesi gibi görsel etkenler de görülebilmektedir. Karaciğer hastaları ve vücutta var olan büyük yumurtalık kisti durumunda kullanılmamaktadır. Yumurtalık uyarıcı ilaçlar yumurtalık kanseri riskini artırıp artırmadığı tartışılmış olup yumurtalık kanseri olan kadınlar arasında klomen kullanımının yaygın olmayışı da saptanmış bulunmaktadır. Klomen kısırlık ve birçok tedavi gerektirecek durumlarda çok uzun yıllardır güven duyularak kullanılmaktadır.

Etiketler: Klomen, Klomen tedavisi, lohusa önesi
Mart 05, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR