İnmemiş Testis ve Tedavi Süreci

İnmemiş Testis ve Tedavi Süreci

Yeni Doğmuş Bebeklerde İnmemiş Testis Neden Kontol Edilmelidir?

İnmemiş testis denilen durum, yeni doğan erkek çocuklarda testiklerin torbaların arka sıkımlarına yapışarak son pozisyonlarını alamamaları duruma verilen isimdir. İnmemiş testin torbalar ile karın boşluğu arasında herhangi bir yerde bulunabilir. Bu durum daha çok erken doğumda yaşanılsa da bazı ekstrem durumlarda da yaşanabiliyor. Ancak erken doğumda bu durum gayet normaldir ve çoğu durumda bebeğin gelişimiyle kendiliğinden düzelen bir şeydir. Ancak gerek erken doğum ardından geçen zaman veya normal bir doğumda inmemiş testis vakası saptanıyorsa bu durum tedavi edilmelidir. Ve inmemiş testis rahatsızlığının en kolay ve pratik çözümü cerrahi işlemdir. Basit bir şekilde anlatmamız gerekirse; inmemiş testisler cerrahi yöntem ile torbalarına yerleştirilmesi işlemidir. 

İnmemiş testisler normal şartlarda bebeğin gelişimi ile ilk 6 ay içerisinde torbalarına yerleşirirler. Ancak 6 aydan sonra halen bu durum düzelmedi ise bir daha bu sorunun kendiliğinden düzelme ihtimali yok denecek kadar azdır. Ayrıca tek taraflı inemmeiş testis genellikle normal karşılanırken, iki taraflı inmemiş testis daha farklı rahatsızlıklardan dolayı da kaynaklanıyor olabilir. İnmemiş testis ameliyatı genellikle 6 ay ile 12 ay arası bebeklerde uygulanır. Ancak 1-2 yaşa kadar tedavi edilmemiş inmemiş testisler daha büyük problemlere sebep olabilir. 

İnmemiş testis tedavisi yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arası süren kapalı bir cerrahi operasyon ile yapılır. Ancak testislerin karın bölgesinde olması durumunda bu işlem biraz daha uzayabilir. Sebebi ise testislerin bulunamamasından dolayı kamera ve röngten gibi tarama yöntemleri ile araştırılmasından dolayıdır. 


İnmemiş Testis Tedavi Edilmez ise Neler Olur?

İnmemiş testis tedavi edilmediğinde ilerleyen yaşlarda bebeğin/ bireyin hayat kalitesini ve sağlığını tehlikeye atacak problemlere yol açabilmektedir. Bunlarda en çok görülenleri ise;

-Hormon ve sperm üretiminde bozukluklar.

-Testis kanserinin oluşum ihtimalinde artış.

-Testisin kendi damarları etrafında dönerek kanlanması ve testisin alınmasına sebebiiyet verebilir.

-Kasık fıtığı oluşumuna neden olabilir.

-Testisin bulunmamasından dolayı psikolojik rahatsızlıklar yaşanabilir.

-Kesin olmamakla beraber, yukarıda kalan testis, inmiş testise zarar verebilir.

Etiketler: testis,inmemiş testis, bebeklerde testis, bebeklerde inmemiş testis,
Kasım 04, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR