İkiz gebelikte normal doğum yapılabilir mi?

ikiz gebelikte normal doğum, ikiz hamilelikte normal doğum

İkiz gebelikte normal doğum yapılabilir mi?

İkiz gebelik yaşayan anne adayları doğum sürecini diğer hamilelere göre daha fazla merak etmektedir. Hem gebelik süreci zorlu olan hem de doğum süreci zorlu olan ikiz gebeliklerde anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de normal doğum yapılıp, yapılamayacağı konusudur. Anne adayları için ikiz bebeklerde normal doğum olabiliyor. Ancak normal doğumu engelleyebilecek pek çok faktör de mevcuttur. Dolayısı ile doğumdan önce mutlaka tüm değerlerin tam olması ve anne adayının normal doğumu engelleyecek bir durumunun olmamasında faya davardır. İlk olarak hamileliğin ilk aylarından itibaren ikiz bebek annelerinin düzenli bir şekilde doktor kontrollerine gitmeleri tavsiye edilir. Oluşabilecek her türlü zorlu durumda doktor bu sağlık sorunlarının önüne geçecektir. Ama genel itibari ile ikiz gebelik yaşayan anne adayları sezaryen doğum yapmaktadır.

İkiz gebelik doğumu nasıl olur?

Anne adayının nasıl doğum yapacağı konusuna doktorlar kişilerin kendi durumlarına göre daha net cevap verecektir. Hiçbir problem görülmediği takdirde anne adayları ikiz bebekleri için normal doğum yapabilirler. Ama bazı durumlar normal doğuma engel olabiliyor. Bunlardan bazıları ise;

 

  • Annede şeker hastalığı; annede görülen gebelik şekeri normal doğuma çoğu zaman engel olabilmektedir. Ama şeker oranı normal olan anne adayı normal doğum da yapabilmektedir. Yani anne adayının sağlık durumuna bakılmaktadır.

 

  • Bebeklerin anne karnında duruş pozisyonu; bebeklerin duruş pozisyonları mutlaka doğum şeklini en çok belirleyen başlıca etmenlerden biridir. Dolayısı ile ilk olarak anne karnında bulunan bebeklerin duru pozisyonlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

  • Her iki bebeğinde sağlıklı olması şarttır; bebeğin birinin normal bir şekilde doğum kanalına yerleşmiş olması ve diğerinin duruş pozisyonunun yanlış olması elbette normal doğum için yeterli olmayacaktır. Yani her iki bebeğin de normal doğum için olumlu olması şarttır.

 

  • Doğumun kaçıncı haftada olduğu; bazı ikiz gebeliklerde erken doğum sık yaşanan bir durumdur. Bu nedenle bebeğin normal doğup doğmayacağı konusuna hamileliğin kaçıncı haftada olduğu karar vermektedir. Erken doğum olacak anne adaylarında sezaryen doğum yapılmaktadır.

 

  • Bebeğin kilosu; eğer bebeklerin kiloları olması gerekenden daha düşük ise bu durumda normal doğum yapılamaz. Yine bebeğin birinin kilosu normal ise ve bir diğerinin kilosu düşük ise yine normal doğum yapılmaz. Bu durumda bebeklerin kiloları doğum şeklini belirlemek için oldukça önemli bir konudur.

 

  • Anne adayının kilosu; anne adayının doğum sırasındaki kilosu da son derece önemlidir. Genelde ikiz gebelik yaşayan anne adaylarında olması gerekenden daha fazla kilo olabiliyor. Bu durum normal doğumun imkansız olmasındaki en büyük etmendir. Dolayısı ile anne adayının kilosu çok daha fazla öneme sahiptir.

 

  • Anne adayının yaşı; anne adayının ilerleyen yaşlarda olması normal doğumun önüne geçen en büyük sorundur. Yani ilk olarak anne adayının yaşına bakılmaktadır. Genç yaştaki gebe bireylerde normal doğum daha kolay olurken ilerleyen yaşlarda bu durum daha sakıncalı olabiliyor. Yani hem anne sağlığını riske atmamak adına hem de bebeklerin sağlıklarını riske atmamak adına genelde normal doğum tercih edilmez.

 

  • Tansiyon; yüksek tansiyon veya düşük tansiyon gibi durumlar da mutlaka normal doğuma engel olan bir problemdir. Yani doktor doğum sırasında ilk olarak anne adayının tansiyonunu kontrol eder. Tansiyon problemi olan anne adaylarında normal doğum yapılmaz.

 

  • Anne adayının önceki doğumu; anne adayının önceki doğum şekli de ikiz gebelik sürecindeki doğum şeklini belirlemektedir. Daha önce normal doğum yapmayan anne adayları için normal doğum önerilmez. Bu nedenle diğer doğumları da mutlaka göz önüne alınan durumlardan biridir.

 

 İkiz Gebelikte Normal Doğum Kolay Mı?

İkiz gebelik geçiren anne adaylarının en büyük korkusu hiç kuşkusuz doğum sürecidir. Esasen tüm değerleri tam olan ve sorunsuz bir gebelik geçiren anne adayları normal doğum için hazır olabiliyor. Ama bazı durumlarda ikiz bebek bekleyen anne adaylarının normal doğum yapması kesinlikle önerilmez. Normal doğum yapmakta ısrar eden anne adayları başta kendi can sağlıklarını riske atarken yine aynı zamanda da bebeklerinin can sağlıklarını da riske atacaktır. Bu nedenle doğumdan önce sık sık doktor kontrollerine gidilmesi gerekir. Doktorunuzun önerdiği şekilde doğum yapmak elbette daha sağlıklı olacaktır.

Etiketler: ikiz gebelikte normal doğum, ikiz hamilelikte normal doğum
Eylül 07, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR