Hamilelikte Oluşam Diyabetin Sebepleri Nelerdir?

Hamilelikte Oluşam Diyabetin Sebepleri Nelerdir?

 

Hamilelik sırasında kadınlar bir çok farklı sıkıntı ile karşı karşıya kalabilirler. Gestasyonel diyabet ise bunlardan biridir. Gebelik öncesinde diyabet hastalığın yoktu ancak gebelik esnasında nasıl böyle bir durum yaşanabilir diye kendinize sormuş olabilirsiniz. Gebelik esnasında diyabet, gebeliklerin %5'i gibi küçük bir bölümünde görülür. Gestasyonel diyabetin başlıca sebebi gebelik esnasında (genellikle gebeliğin 24. haftasından sonra) bebeğin gelişimi için salgılanan hormonlardır. Bu hormonlar normal yaşantıda da salgılanmaktadır ancak gebelik esnasında bebeğin gelişimini hızlandırman için daha fazla miktarlarda salgılanırlar bu da kandaki şeker miktarının artmasına sebep olur. Kandaki şekerin artması bebeğin kanındaki şeker miktarının da artmasına sebep olur ve bebek insülin salgılamaya başlar.

 

Bu durumun dikkatlice takip edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü anne ve bebeğin kanlarındaki şeker miktarının artışı ve sonrasında bebeğin insülin salgılaması durumu yaşanıyor. İnsülin büyümeyi arttıran bir hormondur. Dolayısıyla bebeğin gelişimi daha hızlı gerçekleşir ve olması gereken ortalamadan daha ağır ve daha büyük boyutlarda bir bebek ile karşılaşırız. Bu da doğum esnasında bir takım sorunlara yol açabilir. Bebeğin boyutlarından kaynaklı zorlu bir doğum, eklemlerde yaralanmalar, sinir dokularında hasarlar, solunumda zorlanma gibi problemler yaşanabilir.

 

Doğum sonrasında ise insülin üreten bebek faktörü ortadan kalktığı için insülin direnci oluşmaz ve diyabet sonlanır. Ancak nadir görülen durumdalar gestasyonel diyabet kalıcı olup normal diyabet olarak devam edebilmektedir. Bu gibi durumlarda anne bebeğini emzirdiği sürece insülin alımı yapmalıdır. Gebelik esnasında yaşanacak diyabet durumlarının önüne geçebilmek için ise aşağıdaki adımları uygulabilirsiniz.

 

-Gebeliğin ihtiyaçlarına karşılık verecek, yeterli kaloriyi sağlayacak, idrarda ketona neden olmayacak, gebenin uygun kiloda kalmasını sağlayacak, kan glikoz seviyelerini koruyacak şekilde diyet yapılmalıdır.

 

-Düzenli orta yoğunlukta fiziksel aktivite önerilir. Haftada 5 gün 30-45 dk tempolu yürüyüş, yüzme, dans veya aerobik gebelik dönemindeki en uygun egzersizlerdir.

 

-Gebelik diyabeti mevcut olan anne adayında iki haftalık diyet ve egzersiz tedavisine rağmen açlık kan şekeri 105 veya yemekten sonra 1. saat kan şekeri 140 mg/dl ise; mutlaka insülin tedavisine başlanmalıdır.

 

Etiketler: hamilelikte diyabet,diyabet,lohusa diyabet
Aralık 12, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR