Hamilelikte Kabızlık Olur mu?

Hamilelikte Kabızlık Olur mu?

Hamilelikte Kabızlık Olur Mu?

Haftada üç seferden az, on beş günden uzun süren zor ve sert dışkılama yaşıyorsanız kabızlık sorunu yaşıyorsunuz anlamına gelir. Hamilelikte kabızlık olur mu? Evet sıklıkla yaşanan bir sorundur diyebiliriz. Hatta kabızlık hamilelik döneminde yaşanıyorsa tehlikeli sonuçlara varabilecek sonuçlar da doğurabilir.

Hamilelikte Kabızlık Olur Mu?

Genel anlamda dışkılama konusunda sıkıntı yaşıyorsanız ve bağırsak problemi yaşıyorsanız hamilelik döneminde iç organların hareketine bağlı olarak artacak bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Kabız olduğunuz zaman dışkılama sıklığınız azalır. Dışkı küçük hacimli, sert ve katı olur. Gerginlik, şişkinlik ve dışkıyı tam boşaltamama hissi oluşur. Bazen dışkılama alışkanlığı bireysel farklılık gösterse bile hamilelikte dışkılama rutininin sağlığınız açısından önemi oldukça fazladır. Hamilelik anında artış gösteren progesteron hormonu düz kasların yavaşlamasına neden olur. Midede boşalma zamanı uzadığından bağırsaklardaki hareket de yavaşlar. Hamilelik boyunca bağırsaktan sıvı emilimi artar. Ayrıca kullandığınız demir ve kalsiyum gibi ilaçlar da hamilelikte kabızlık şikayetlerini artırır. Hamilelik boyunca büyüme gösteren uterusunuz da bağırsaklara baskı yapar ve buna bağlı olarak da kabızlık şikayetleri başlar.

Kabızlık Sorunu İçin Ne Yapmak Gerekir?

Hormon değişikliğinin de sebep olduğu hareketsiz yaşam, az su tüketimi ve posasız yiyecekler en önemli sebeplerin başında gelir. Uzmanların önerisi ise kabızlığın çaresi için diyet yapmaktır. Öncelikle posalı, lifli sebze ve meyve tüketmek. Zeytinyağlı ve nişastalı yemekler ile bol su tüketmek bağırsak hareketlerini artırır. Özellikle akşamları meydana gelen şikayetleri azaltmak için de kayısı veya erik kompostosu yemek oldukça fayda sağlar. Sabah ise birkaç tane kuru incir tüketmek kabızlık sorununu fazlasıyla azaltır. Ayrıca sabah kalkınca bir bardak ılık su içmek de bağırsakları çalıştıracağından oldukça yarar sağlar. Kabızlıkla birlikte hemoroid ve fissurler de artış gösterebilir. Bundan dolayı düzenli tuvalet alışkanlığınızı bir an önce sağlamanız oldukça önemlidir. Yeme alışkanlığında düzenlemeler ve diyet yapmanız yanında egzersiz yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Yapacağınız en iyi egzersiz mümkün olduğunca yürüyüş yapmaktır. Yeme içmenize dikkat ediyor ve düzenli yürüyüşlerinizi yapıyorsanız ve hala şikayetlerinizde bir değişme olmamışsa doktorunuzla tedavi yöntemlerini konuşmanızı tavsiye ederiz. Doktor kontrolünde almanız gereken bazı ilaçlar olabilir. Bu konuda sadece doktorunuzun tavsiyesine uymanızı da hatırlatmak istiyoruz. Asla birilerinin tavsiyesine uyarak sizi ve bebeğinizi riski sokacak ilaçlar kullanmayınız.

Etiketler: lohusa hamile, kabız, hamileler kabız,
Ocak 20, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR