Hamilelikte ikili tarama testi nedir nasıl yapılır?

Hamilelikte ikili tarama testi nedir nasıl yapılır?

Hamilelik birçok aşaması olan bir süreçtir. Başlangıçtan itibaren birçok test yaptırmak gerekebilir.

Özellikle kendinize dikkat etmeniz bu aşamada oldukça önemlidir. Hamilelik testiyle başlayan bu süreçte önemli testlerden bir tanesi de ikili tarama testidir. İkili tarama testi ülkemizde 2000 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Peki birçok kişinin faydalandığı bu test neye yaramaktadır ve nasıl yapılmaktadır kısaca bundan bahsedeceğiz.

İkili testin amacı down sendromunun erken gebelik haftalarında yakalanmasını sağlamaktır. İkili tarama testi hamileliğin 11-14. haftaları arasında yapılmaktadır. Özellikle anomalili bebek doğurma riski olan hastalarda yapılması elzemdir. Risk gruplarından kısaca bahsedecek olursak 35 yaşından sonra gebe kalan bayanlar risk altında sayılmaktadır. Akraba evlilikleri, daha öncesinde ailelerinde sakatlık öyküsü olanlarda ve daha once düşük yaşamış kişiler risk altındaki gruplardan sayılabilir. Özellikle ileri yaşlı gebeliklerde down sendromu riski oldukça yüksektir. Ancak bunlar kesin yargılar değildir.


İkili testte birçok değer kontrol edilip sonuca varılmaktadır. İkili testin yapılması oldukça kolaydır. Ultrasoografik bir inceleme ile aynı anda anne adayından kan örneğiyle laboratuvarda tarama testleri yapılarak sonuca ulaşılmaktadır. Yapılan testin pozitif çıkması 
anne adayı tarafından endişelenilmesi gereken bir durum değildir. Test yaptıran her 30 kişiden biri pozitif sonuç alabilmektedir. Ancak 23 geceden bir tanesinde gerçekten down sendromlu bebek taşımaktadır.


Ancak fetusa ayrıntılı bir inceleme yapılması önerilmektedir. Testin negative çıkması ise bebeğinizin kesinlikle sağlıklı olduğunu göstermez. Bu neden rutin olarak yaptırdığınız sağlık kontrollerine devam etmenizde fayda bulunmaktadır. İkili testten sonra üçlü testi yaptırmanız doktorunuza göre değişebilmektedir. Üçlü test bu testten yaklaşık 2-3 hafta sonra yapılmaktadır. Bu testi yaptırmak kesinlikle zorunlu değildir ve tamamen ebeveynlere bırakılmıştır. Bu raporlar sonucunda kesin tanıya ulaşmak için kişiye genellikle koryon villus biyopsisi veya amniyosentez önerilmektedir.


Sonuç olarak ikili tarama testi gebelik takibinizin bir parçası olmasının yanı sıra yüksek riskli gebeliklerde özellikle bir önem taşımaktadır. Risk taşıyan kişilere uygulanması doktorlar tarafından genellikle tavsiye edilmektedir. Ancak riskli kısmın dışındaysanız dahi bu testten faydalanabilmeniz mümkün.

Etiketler: hamilelikte ikili tarama, hamile giyim, down sendromu
Ocak 09, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR