Hamilelikte Antibiyotik Kullanılır mı?

hamilelikte ilaç kullanımı

Anne adayının her açıdan kendine dikkat etmesi gerektiği gibi hamilelikte ilaç kullanımı da doktor kontrol altında olmalıdır. Alınan ilaçlar bebeğin gelişimini ve anne adayının sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.

Hamilelikte Antibiyotik Kullanılır mı?

Anne adayının hamilelik evresinde bebeklerine zarar verecek ilaçların başında antidepresanlar ve antibiyotikler gelir. Antidepresan haplardan kesinlikle uzak durulacağı gibi hamilelikte antibiyotik kullanılır mı? sorusuyla ilgili sizlere bilgiler aktaralım. Bakteriyel nedenlere dayalı hastalıkların tedavi sürecinde antibiyotik kullanımı etkilidir. Mikropların üremesini ve çoğalmasını önlemek için bu gerekli bir durum olabilmektedir. Vücut bağışıklık sistemi zayıfladığı zamanlarda ve iklim şartları buna müsait olduğu zamanlarda mikroplar vücutta yerleşir. Ardından üreyerek vücudu etkisi altına alır. Bu durumda antibiyotik kullanılır ve mikropların üreme ve çoğalması önlenir. Peki hamilelik döneminde ne yapmak gerekir? Anne adayı mikroplara karşı direnç gösteremiyorsa ve hamileliği tehlikeye girme riskinde ise antibiyotik kullanması kaçınılmazdır. Fakat bu seçim kesinlikle doktoru tarafından belirlenerek, etken madde ve dozajın zarar vermeyecek şekilde ayarlanması gerekmektedir. Ayrıca bu ayarlamalar yapılırken hamilelik kaçıncı dönemde ve hangi haftadadır? bu da bilinmelidir.

Antibiyotik Kullanmanın Zararları nelerdir?

Antibiyotik kullanımının en zararlı olduğu dönemler hamilelik dönemi ilk zamanları ve hamileliğin son dönemleridir. Hamilelikteki ilk evre döneminde plasenta ve bebek henüz tam anlamıyla bağışıklık sağlamamıştır bu nedenle antibiyotik tedavisi çok zararlı olabilir. Hamileliğin son dönemlerinde de anne adayı çok yorgun olabileceğinden ötürü bebeğin korunması da zorlaşacaktır. Bazı antibiyotik türleri mikropları yok ederken vücutta bazı enzimlerin salgısını durdurur. Bu nedenle doktorlar antibiyotik kullanımında oldukça dikkatli düşünmelidir. Özellikle hamileliğin son evresinde idrar yolu enfeksiyonu oluşmuşsa doz en aza indirilmelidir. Bu şekilde erken doğum veya düşük riski en aza indirilir. Kesinlikle doktorunuza danışmadan antibiyotik kullanmayınız. Kullanmakta olduğunuz ilaç ne olursa olsun üzerinde hamilelikte sakıncalı değildir yazısı bulunsa da asla doktorunuzun kontrolünde olmayan bir ilacı kullanmayınız. Hamilelik dönemine ve haftasına göre size uygun olan antibiyotik ve gereken doz sadece kadın doğum uzmanınız tarafından belirlenmelidir. Buna kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için önemle hassasiyet göstermelisiniz.

Etiketler: hamilelikte ilaç kullanımı
Şubat 03, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR