Hamilelik Sürecinde Reflü

reflü, hamilelikte reflü, reflu, gebelikte reflü,

Hamilelik Sürecinde Reflü

Hamilelik döneminde reflü; mide de yanma veya midede ekşime, göğüs kısmında kalbe bağlı olmayan hafif ağrı, reflünün tipik şikâyetleri arasında yer almaktadır. Bu şikâyetler özellikle gebelikte çok rahatsız edici bir durumdur. Asit reflüsü adını taşıyan bu durum, mide içeriğinin  yemek borusuna ilerleyen, geri kaçmasıdır. Bu durum yemek borusunda tahriş oluşumuna sebebiyet verir. Hamilelerin  %50 sinde bu sıkıntı ile karşılaşılmaktadır.

Hamilelik hormonları yemek borusunun ileri yönde gitmesindeki hareketi yavaşlattığı için reflü meydana gelir. Ayrıca hamilelik hormonlarının verdiği etkiyle, midenin boşalması da yavaşlar ve yenilen besinler sindirim sisteminden yavaşça boşalmaya başlar. Bu durum istenmeyen şişkinliğe ve hazımsızlığa neden olmaktadır. Genel anlamda hamilelik sonrasında reflü şikâyeti de sona ermektedir. Bazı bünyelerde devam da edebilmektedir.

Reflü tedavisinde kullanılan bir takım ilaçlar vardır. Özellikle mide de asit üretimini engellemeye yarayan ilaçlar mevcuttur. Fakat bu ilaçlar doktor önerisinde ve takibinde kullanılmaktadır.

Reflüyü Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Hamilelikte reflü çok huzur kaçıran bir durumdur. Bu şikâyeti önlemek için bir takım önlemler alınabilir.

  • Bazı yiyecek ve içecekler reflüyü tetikler. Bir yiyeceği ve içeceği tüketirken temkinli olmakta fayda vardır. Size neyin iyi gelip neyin iyi gelmeyeceğini en iyi siz bilirsiniz. Reflü durumunun yaşanmaması için; nane, yağlı ve baharatlı yiyecekler, hazır meyve suları, kahve gibi birtakım besin ve içecekten uzak durulması gerekmektedir.
  • Öğünlerde az ve sık beslenmeye dikkat edin. Mideyi gereksiz doldurmayın.
  • Sigara tüketiminin reflü de rolü büyüktür. Sigara hem reflü sorunu için hem de zaten hamilelikte tüketilmemesi gereken zararlı bir içimdir.
  • Mide yanmasını duruş bozuklukları da artırır. Kambur veya eğik oturmaktan kaçının.
  • Yatmadan önce yiyecek tüketmekten kaçının. Ayrıca yastığınızı hafif dik olacak şekilde ayarlayın.

Hamilelikte Reflü Belirtileri Nelerdir?

  • Mide de yanma hissi,
  • Ağıza acı veya ekşi tat gelmesi,
  • Sürekli öksürme,
  • Bünyede sürekli halsizlik hissedilmesi,
  • Kalp problemi ile alakalı olmayan, göğüste ağrı veya karnın üst bölümünde ağrı,
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Şişkinlik, hazımsızlık sorunu,
  • Yemek yerken çabuk doyma hissi 

Bu şikâyetler genellikle sürekli olmayan şikâyetlerdir. Nöbet tarzında ara ara gelip giden şikâyetlerdir. Reflü hamileliğin her döneminde sıkıntılı bir süreçtir ama hamileliğin son 3 ayında daha sıkıntılı bir duruma dönüşür.

Hamilelik döneminden sonra, bu şikâyetler hızla kaybolmaktadır. Ayrıca gebelikte duyulan her karın ağrısı reflü ile ilgili olmayabilir. Böyle durumlarda derhal doktorla iletişime geçilmelidir. Ve bu ağrıların sebebi detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.

Hamilelikte Reflüsü Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

Şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Şekerli besinler tüketmek yerine, taze ve kuru meyveler tercih edilmelidir. 

İçerisinde katı yağ bol miktarda bulunan yiyeceklerden de kaçınılmalıdır. Katı yağ özellikle pastane ürünlerinde çok miktarda kullanılmaktadır. Bu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Onun yerine içeriğinde  zeytinyağı veya fındık yağı gibi besin değeri daha yüksek olan yiyecekleri tüketmekte fayda vardır.

Yemek pişirme yöntemlerini de değiştirmek gerekmektedir. Kızartma veya kavurma şeklinde olan besinler fazla yağ içerdiğinden dolayı reflüyü tetikler. Bunun yerine ızgara veya haşlama yada fırında yemekleri tüketmekte fayda vardır. Bu reflü şikâyetini en aza indirir.

Yemek yedikten sonra hemen uzanmayın. Çünkü yatmak midedeki asitin yemek borusuna geçmesine sebebiyet verir. Gün içinde yemek sonralarında hafif,  sizi  yormayan hareketleri tercih edin. Yemekten yarım saat sonra uzanın.

 

Gece yatmadan önce yemek tüketmeyin. Baharatlı cipslerden uzak durun. Bu besinlerin içinde vücuda zararı saymakla bitmeyen yağlar mevcuttur.

Etiketler: reflü, hamilelikte reflü, reflu, gebelikte reflü
Kasım 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR