Hamilelik Sürecinde Bebeklerde Böbrek Genişlemesi ( Hidronefroz )

bebeklerde böbrek genişlemesi, böbrek genişlemesi, hidronefroz, bebeklerde hidronefroz

 

Bebeklerde böbrek genişlemesi (hidronefroz) çoğunlukla anne karnında tesbit edilir. Gebelikte uygulanan ultrason muayenesinde erkende fark edilen hidronefroz genellikle doğumdan sonra kendiliğinden geçtiği gözlemlenir.  Bir kısmı ise artarak çok ciddi tablolara sebep olabiliyor. Bu gibi durumlarda bazen büyük bazende küçük çaplı operasyonlar ile başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Doğum sonrasında devam eden hidronefroz cerrahi müdahale gerekir. Bu gibi durumda olan hastaların çocuk üroloji doktoru tarafından takibe alınması ve rutin kontrollerine düzenli gelmesi gerekir.

 

Bebeklerde Böbrek Genişlemesi Nedir?

Bebeklerde görülen böbrek büyümesi hamilelik esnasında fark edilir. Böbreklerin genel görevi vücuttaki fazla olan su ve atıkları temizleyerek, zararlı maddelerin idrar yolu sayesinde vücuttan giderilmesini sağlıyor. Annenin hamilelik döneminde ultrason muayenesi esnasında fark edilen böbrek genişlemesi gebeliğin 20. haftasından sonra görüntülenebiliyor.

Böbrek genişlemesi fark edilen bebeklerin doğum sonrasında vakit kaybetmeden takibe alınması oldukça önemli bir durum bu sayede tedaviye hemen başlanılması sorunun başından çözüme ulaşmasını sağlıyor. Böylelikle bebeğin gelecekte oluşabilecek böbrek fonksiyon kaybı böbrekler tehdit eden bu durumun önüne geçiliyor.

 Böbrek Genişlemesi Neden Olur?

Böbrek genişlemesinin birçok sebebi vardır. Veziko üreteral reflü olarak isimlendiren mesaneden böbreklere kaçan idrar böbrek genişlemesine neden olur. Bunların beraberinde böbrekle mesaneye idrar taşımakta görevli kanalın herhangi bir yerinde darlık veya tıkanıklık mesane aktivitenin bozulması durumunda böbreğin genişlemesi ve genel fonksiyonunun yapmaması sorununu ortaya çıkarıyor.

Gebelik esnasında fark edilen bu durum genellikle doğum gerçekleştikten sonra kendiliğinden geçmesi görülürken, bazı istisnai durumlarda geçmeyen rahatsızlık yakın takibe alınarak tedavi süreci başlanılıyor. Böbrek genişlemesi olan bebeklerde sık idrar enfeksiyonu geçirmesi böbreğin daha fazla hasar görmesine neden olabilir. Geçirilen enfeksiyon böbrekte çok ciddi fonksiyon kayıpları gerçekleşmesine ve bebekte büyüme ve gelişimde gerilik sorunu yaşatabiliyor. Bazen çocuklarda ileriki yaşlarında  böbrek genişlemesine bağlı olarak tansiyon rahatsızlıkları ile karşılaşabilir.

Böbrek Genişlemesi Olan Bebekler Ne Sıklıkta Doktora Gider?

Bebeklerde böbrek büyümesi rahatsızlığı tespit edildikten sonra doktorun belirlediği sıklıkla kontrollere gidilmesi önerilir. Gebeliğin 20. haftasında ultrason görüntüsü ile belirlenen böbrek genişlemesi çoğunluğu doğum esnasında ve sonrasında kendiliğinden geçerken, geçmeyen hastalarda takibe alınarak tedavi aşamaları şu şekilde belirlenir. Doğum gerçekleştikten sonra ultrason ile bebeğin böbrekleri incelenir. Sorunun şiddeti belirlenir ve 1, 3, 6 ile 12. aylarda yapılan üriner ultrasonla tetkikler planlanır.

Ultrason bulgularına bakılarak gerekli durumlarda ileri tedavi tetkikleri yapılır. Böbrek büyümesi bazıları gebelik bazıları da doğum sonrası tespit edilir. Doğum sonrasında bebeklerde şu gibi durumlar gözlemlenirse doktora başvurulması gerekir. Yeni doğmuş bebeklerin ilk yılında huzursuzluk, yeterli beslenememe, ateş, nedensiz ağlama krizleri, idrarını yaparken şiddetli ağlama, idrarda kötü koku ve kan görülürse vakit geçirmeden doktora görünmesi gerekir.

Böbrek Genişlemesinde Ameliyat Hangi Durumlarda Gerekli Olur?

Böbrek büyümesi olan hastalarda genellikle doğum sonrası geçer ancak geçmeyen hastalarda ameliyat gerekebilir. Günümüzde tetkik yöntemlerinde ilk başlarda ultrason ile radyasyonsuz bir şekilde bebeğin canı yanmadan yapılır. Gerekli görüldüğünde sistografi, diüretikli böbrek sintigrafisi gibi yöntemlere başvurulur.

Böbrek büyümesi olan hastalarda ameliyat önerilmesi için böbreklerin durumu incelenip karar verilir. Ameliyat genellikle böbrekler tehlikede olduğu zaman fonksiyon kaybına neden olan soruna yönelik uygulanan bir cerrahi tedavidir. Uygulanan bu tedavide yüksek başarı elde ediliyor. Eğer böbrek kaybı tehlikesi yok ise takip altında olması yeterli oluyor ve ameliyata gerek kalmadan sorun gideriliyor. Hastalar da ameliyat bazen bir cerrahi işlem sonrası biterken bazı durumlarda tekrarlanması gerek olur.

Etiketler: bebeklerde böbrek genişlemesi, böbrek genişlemesi, hidronefroz, bebeklerde hidronefroz
Eylül 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR