Hamilelik Sonrası Lohusalık Süreci

lohusalık süreci, hamilelik süreci, lohusalıkta alınması gerekenler, lohusalıkta yapılması gerekenler,

Lohusalık dönemi, doğum gerçekleştikten sonra, plasenta ve zar ayrışımının ardından, sonra ki yaklaşık olarak 42 günlük bir süreci kapsayan bir dönemdir. Lohusalık döneminin sonun da, hamilelik boyunca meydana gelen değişiklikler, gebelik öncesinde ki haline dönmektedir. Lohusalık süreci boyunca anne ve bebeğin sağlıklı olabilmesi için, özenli bir bakım yapılması gerekmektedir. Bu bakım sayesin de, olası hastalıklardan korutulmaktadır. Lohusalık dönemin de bakımlar önemli ve detay isteyen konulardır.

Meme Bakımı ve Uygun İç Çamaşırı Seçimi

Lohusa dönemin de meme bakımı ve hijyeni, bebeğin sağlıklı açısından oldukça önemlidir. Memenin temiz olması için gün de 1 defa banyo yapılmalıdır. Her emzirmeden önce, eller detaylı olarak yıkanmalıdır. Emzirme işlemi bittikten sonra da göğüs pedi kullanılması hijyen bakımından önemli olacaktır.

Pedlerin sık aralıklarla değiştirilmesi önemlidir. Kullanılan iç çamaşırları da pamuklu ve lastiği geniş olmalıdır. Normal doğum yapanlar da bir kaç gün zorlanmalar yaşanabileceğinden, bazı rahatsızlıklar olabilir. Bunlara dikkat edilirse 1 ya da 2 hafta içerisin de iyileşme gerçekleşecektir. Kanama durumu 1 ay devam edebilir.

Özel Bölge Bakımı ve Rahat Giyim Ürünleri

Eller sıkça yıkanmalıdır. Dikişler için ilaçlı su kullanma ihmal edilmemelidir. Temizlik önden arkaya olacak şekilde, tuvalet kâğıdı ile yapılırsa faydalı olacaktır. Kullanılan pedlerin, yüksek emici olmasına dikkat edilmelidir. Yine tuvalet kâğıtları ve pedler kokusuz, renksiz ve yumuşak olursa, sağlıklı bir bakım gerçekleşecektir. Lohusa pijaması giymek de kişiyi rahat ettirecektir. Lohusa pijamaları bu süreçte önemlidir. Sabahlıklı lohusa pijaması bu dönemler de en çok tercih edilenlerdendir.

İlk hafta fazla olan kanama, daha sonra aşamalı olarak eski haline dönecektir. Eğer farklı bir durumla karşılaşılırsa, bir hastaneye başvurulabilir. Lohusa olan kişi, sezaryen doğum gerçekleştirir ise, dikiş etrafında herhangi bir anormal durum olduğun da bir sağlık kurumundan yardım alınmalıdır.

Lohusa Olanlar da Beslenme

Öğünler çok önemlidir. Her öğün de yeterli besin alınmalı ve öğün atlanmamasına özen gösterilmelidir. Gaz yapan yiyecekler uzak durulmalı, fasulye nohut gibi bakliyatlar, bir süre tüketilmemelidir. Lif bakımından zengin olan meyveler yenilmelidir. Çerez olarak badem, ceviz gibi kuruyemişler tüketilebilir. Bu süreçte gazlı içecekler tercih edilmemeli, yerine doğal meyve suları tercih edilmelidir. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Bitki çayları tercih edilmelidir.

Lohusalarda Doğum Sonrası Cinsel Hayat

İster normal doğum yapılsın, ister sezaryen doğum yapılsın. Doğumdan sonraki ilk 1 ay vajinadan akıntı gelmektedir. Rengi başlar da kırmızı olan bu akıntı, kahverengiye, sarıya ve sonra da beyaz akıntıya dönmektedir. Bu süreç rahmin iyileşmesi ve kendisini toparlaması ile alakalı olan bir dönemdir. Yine dikiş problemleri bu dönemde iyileştiğinden, bu tip akıntılar yaşaması normaldir. Ters bir durum olduğun da bir sağlık kuruluşuna görünmekte fayda vardır.

Dikişlerin daha çabuk ve sorunsuz bir şekil de iyileşmesi için, cinsel ilişkiye ara verilmelidir. Rahmin enfeksiyon kapmaması açısından bu nokta önemlidir. Özetle lohusalık dönemi boyunca cinsel ilişkiye girilmesiyle, yine ilk ilişki de gebe kalınacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Anne ve bebeğin sağlıklı olması için, en az 2 yıl gebe kalınmamalıdır.

Uyku Ve Dinlenme

Doğumun ardından anne de çeşitli ağrılar, yorgunluk, uykusuzluk, bebeğin beslenmesi ve bakımı sebebiyle, anne kendine kaliteli bir zaman ayıramaz. Annenin sağlıklı olması ve uykusunu alması bu dönem de aslında en önemli konulardan birisidir. Düzenli ve rahat uyku için uygun pijamalar tercih edilmelidir.

Bu süreçte ailede ki büyüklerden destek alınmalı, eve fazla misafir kabul edilmemelidir. Geceleri beslenme için uyku sıkça bölüneceğinden, gündüzleri belirli bir saat uyumaya dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir. Lohusalı iken ağır şeyler kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Sık uzanma eylemi gerçekleştirilmelidir. Bu dönem de anne psikolojik problemler de görülebileceği için melankolik bir durum yaşanabilmektedir. Lohusalık sonrası bu semptomlar da sona erecektir. Duygusal ve psikolojik destek önemlidir. Uzmandan da destek alınabilir.

 

Hamilelik hayatta ki doğal süreçlerden bir bölümüdür. Özellikle ilk defa hamilelik yaşayan insanlar tecrübesiz olacağı için, hamile olduklarını öğrendikleri ilk andan itibaren gerekli bilince sahip olmak için gerekli araştırmaları yapmalılardır. Doğumdan asıl daha hassas olan dönem lohusalık dönemidir. Hamile bayanlar lohusalık döneminden önce gerekli alıştırmaları yaparak, daha donanımlı olarak bu süreci yaşarlarsa, herhangi bir problemle karşılaşmayacaklardır.

Etiketler: Lohusalık süreci, hamilelik süreci, lohusalıkta yapılması gerekenler, lohusalıkta alınması gerekenler
Aralık 15, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR