Hamilelik döneminde neden Kramp yaşanır ve nasıl önlenir

lohusa pijama, lohusa pijaması, lohusa gecelik, lohusa tacı, lohusa terliği

İlerleyen hamilelik döneminde kramp yaşanması oldukça doğal ve normal bir durumdur. Bu dönemlerinde anne adaylarının en çok merak ettiği konular arasında, hamilelik döneminde neden kramp yaşanır ve nasıl önlenir? sorusudur. Aşağı da bu konuyla ilgili size bilgi vereceğiz.

Hamilelik döneminde neden Kramp yaşanır ve nasıl önlenir?

Hamileliğin ilerleyen aşamalarında dolaşım sistemi kaynaklı kramplar yaşanır. Günlük yaşantımız içerisinde bazı kaslar biz bunları fark etmeden sürekli kasılarak gevşerler. Birden fazla kasın istek dışı bazı kasılmalarına kramp denmektedir. Bunlar acı veren kasılmalardır. Hamilelik dönemi yaşanan krampların sebebi dolaşım sistemi alakalıdır. Bunlar genellikle bacaklarda hissedilir. İlerleyen hamilelikten kaynaklı rahim büyümekte ve çevresindeki sinirlere ve damarlara baskı yapmaktadır. Sürekli aynı pozisyonda olmak ve hareketsizlik kan dolaşımını yavaşlatır ve ani kasılmalar meydana gelir. Nedeni ise; potasyum, kalsiyum ve magnezyum eksikliği ya da hamilelikten dolayı artan kan miktarının sonucunda minerallerin azalma göstermesi, bebeğin son aşamalarda kalsiyuma duyduğu ihtiyacı yeterince almaması, sıcak hava, bulantı ve kusma, yeterli miktarda su tüketilmemesi, yorgunluk ve aşırı kilo alımı kramplara sebebiyet vermektedir.

Hamilelik Döneminde Kramp Sorunu

Kasılma ve krampların en fazla yaşandığı bölgeler dizin alt bölgesindeki ayak ve baldırlardır. Bazı zamanlarda sırt ve uylukta da rastlanır. Hamilelikte kramp önlenmesi ne şekilde sağlanır? Önlem olarak özellikle yaz mevsimindeyseniz gün içinde öğle kısmında bol su tüketmek, meyve suyu, ayran gibi sıvıları tüketmek gerekmektedir. Dengeli beslenmeye dikkat edilmeli ve kalsiyum bakımından zengin besinler tüketilmelidir. Gün içerisinde 2 bardak süt içmek, 1 kase yoğurt yemek veya ayran içmek, peynir çeşitlerinden tüketmek oldukça fayda sağlar. Ağır olmayan egzersizler yapmak, yürüyüş ve masaj yapmak da oldukça yaralıdır. Kaslarınızı güçlü tuttuğunuz gibi arada da bacaklarınızı uzatıp dinlendirmeli siniz. Uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak da kramplara sebep olur. Otururken ayağın altına yükseklik konulması da önleyicidir.

Kramp yaşandığında amacınız kası gevşetmek olmalıdır. Bunu ters yöne mantık yardımıyla yapınız. Örneğin ayak parmakları yukarıya kasılmış ise ters yöne aşağıya doğru bastırarak önlemeye çalışınız. Ardından bölgeye sıcak havlu koyarak rahatlamasını sağlayınız. Kramp bacakta olmuşsa bacağı düz şekilde uzatarak gevşeyinceye kadar masaj yapınız.

Etiketler: lohusa pijama, lohusa pijaması, lohusa gecelik, lohusa tacı, lohusa terliği
Nisan 24, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR