Gebelikte Kan Değeri Düşüklüğü Nedir?

Gebelikte Kan Değeri Düşüklüğü Nedir, Gebelikte kan eksikliği, gebelikte kan yetersizliği

Gebelikte Kan Değeri Düşüklüğü Nedir?

Hamilelik döneminde kan değerlerinin yeteri seviyede olması oldukça önemli bir konudur. Ama pek çok anne adayında kan değeri düşüklüğü meydana gelmektedir. Bu durumda en kısa sürede ilaç tedavisi yapılması şarttır. Kişiler arasında kansızlık olarak adlandırılan bu durum hücrelere yeteri kadar oksijen gitmemesine neden olduğundan dolayı, iç organlarda fonksiyonel bozukluklara neden olabilir. Bu da başta anne adayının ve daha sonra bebeğin sağlık bakımından zarar görmesine yol açan en önemli konuların başında gelmektedir.

Gebelikte ileri derecede kansızlık sorunu ortaya çıktığı zaman erken doğum veya düşük yapma gibi sorunları da yanında getirir. Bu nedenle doktorun verdiği kan ilaçlarının düzenli bir şekilde kullanılması tavsiye edilmektedir.

Anne karnında bulunan bebeğin beslenip, gelişmesi için mutlaka anne adayının kan değerlerinin yerinde olması gerekmektedir. Özellikle anne karnında bebeğin gelişmesi ile beraber, gebelerde kan değeri düşüklüğü ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni ise kan hücrelerinin artık bebeğin gelişimine ve büyümesine katkıda bulunacak olmasıdır. Bu durumdan dolayı anne adayı, gebeliğinin ilerleyen aylarında daha fazla kana ihtiyaç duyacaktır.

Gebelikte kan değerinin düşüklüğü farklı şekillerde görülmektedir. Bunlar ise; demir eksikliği, folat eksikliğine bağlı olarak gelişen kansızlık ve b12 vitaminin eksikliğine bağlı olarak görülen kan değeri düşüklüğüdür. Her bir kansızlık çeşidi de anne ve bebek için son derece önemli olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle anne adayları sürekli olarak beslenmesine dikkat etmeli ve rutin doktor kontrollerini asla ihmal etmemelidir.

Gebelikte Kan Değeri Düşüklüğünün Nedenleri

Gebelik döneminde ve emzirme döneminde sıklıkla karşılaşılan kan değeri düşüklüğünün bir takım nedenleri mevcuttur. Tüm bu konulara daha fazla özen gösterilmeli ve anne adaylarının başta beslenme gibi konulara daha fazla özen göstermesi gerekmektedir. Gebelikte kan değeri düşüklüğünün nedenlerinden bazıları ise;

Demir bakımından zengin besinlerle beslenmemek; gebe bayanlar mutlaka demir bakımından zengin yiyecekler ile beslenmesini sürdürmelidir. Bu nedenle düzenli bir beslenme alışkanlıkları geliştirmeleri tavsiye edilir.

Gebelik ana faktör olarak bilinir; bayanlar normal zamanlarda demir eksikliği veya kan değerlerinin düşüklüğü gibi konulardan çok fazla mustarip olmaz. Ama gebelik döneminde fetüsün da büyümesi ile beraber kan değerlerinde çok yüksek oranda düşmeler meydana gelebilir. Yani kişiler çok iyi bir şekilde beslenmesine dikkat etseler bile gebelikte kan değeri düşüklüğü oldukça normal bir durum olarak görülür. Bu nedenle doktor gebe bayanların aylık takiplerini yaparak ve kan değerlerini ölçerek sürekli olarak gözetim altında tutmaktadır.

Gebelikte Kan Değeri Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte çok fazla bir şekilde görülen kan değeri düşüklüğünün pek çok belirtisi mevcuttur. Bunlardan bazılarına bakacak olursak;

 

  • Kilo alamama; gebelik döneminde bayanların kademeli olarak düzenli bir şekilde kilo almaları gerekir. Ama kan değeri düşük olan anne adaylarının kilo almaları normal olarak ilerlemez. Hatta ileri derecede kan değeri düşüklüğü hamilelik döneminde zayıflamaya neden olabiliyor. Dolayısı ile tüm anne adaylarının kilolarına dikkat etmeleri gerekmektedir.

 

  • Sürekli olarak baş dönmesi; hamileliğin ilk aylarında baş dönmesi gibi durumlar sıklıkla örülür. Ama bu durum oldukça normal bir durumdur. İlerleyen dönemlerde ise artık baş dönmelerinin yaşanmaması gerekir. Fakat anne adayında çok sık bir şekilde baş dönmesi meydana geliyor ise mutlaka kan değerlerinin ölçülmesi gerekmektedir.

 

  • Nefes almada zorluk; gebe bayanlar nefes almada güçlük çekiyor ise ve bu durum genel yaşam kalitesini düşürecek derecede ise mutlaka kansızlık için gerekli ölçümlerin yapılması tavsiye edilmektedir.

 

  • Uyku hali; gebelik dönemlerinin sonuna doğru uyku sıklıkla görülen sorunlardan biridir. Ama sürekli uyku hali ve sürekli olarak ortaya çıkan uyuma isteği normal olarak karşılanmaz.

 

  • El ve ayakların üşümesi; özellikle yaz aylarında gebe bayanların en çok şikayet ettiği konuların başında ellerin ve ayakların üşümesi durumdur. Bu gebelikte kan değeri düşüklüğünün bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Gebelikte Kan Değeri Düşüklüğü Tedavisi

Hamilelik sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini isteyen kişiler mutlaka gebelik döneminde kan değeri düşüklüğü tedavisi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Tedavi için ilk olarak doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanızdır. Öte yandan kan yapan besin maddeleri ile beslenmeyi kendinize alışkanlık haline getirmeniz önerilir.
Etiketler: Gebelikte Kan Değeri Düşüklüğü Nedir, Gebelikte kan eksikliği, gebelikte kan yetersizliği
Ağustos 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR