Gebelik Zehirlenmesi Nedir?

Gebelik Zehirlenmesi Nedir, gebelik zehirlenmesi,

Gebelik Zehirlenmesi Nedir?

Gebelik zehirlenmesi çok ilerleyen zamanlara kadar kendini belli etmeyebilir. Ama en kısa sürede önlem alınmayacak olursa hem anne adayının hem de bebeğin hayatını büyük ölçüde riske atan durumlardan biridir. Bu nedenle gebelik sürecinde olan kişilerin  mutlaka gebelik zehirlenmesi hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu sayede önceden önlem alınması mümkün olacaktır.

Gebelik zehirlenmesi anne ve bebeğin anne karnında birbirine bağlayan damarların gerektiğinden daha dar olması durumda ortaya çıkabiliyor. Gebelik zehirlenmesinin nedeni tam olarak bilinmese de en başta anormal seyir eden tansiyon durumları ve diğer kronik hastalıklardan da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle gebelik sürecinde kronik hastalıklara sahip olan kişiler ve tansiyon düzensizliği yaşayan kişiler gebelik zehirlenmesine yani preeklampsi durumlarına daha fazla dikkat etmelidir.

Gebelik zehirlenmesi çok fazla bir şekilde kendini belli etmez. Ama oldukça ciddi bir durumdur. Bu nedenle kesinlikle dikkate alınması gereken konuların başında gelmektedir. Özellikle her hamile bayanın gebelik zehirlenmesi belirtileri konusuna daha fazla bilgi sahibi olması tavsiye edilmektedir.

Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Gebelik zehirlenmesi ilk zamanlar anlaşılmaz. Bu nedenle anne adayları ilk olarak düzenli doktor kontrollerini asla aksatmamalı ve hamilelik sürecinde daha bilinçli olmalıdır. Bunun dışında gebelik zehirlenmesi belirtilerini de bilmeniz tavsiye edilir. Bu sayede belirtileri fark ettiğiniz an hemen doktorunuza başvurabilirsiniz. Gebelik zehirlenmesi belirtileri ise;

  • Yüz ve göz bölgesinde şişlik meydana gelmesi; gözlerde ve yüzde anormal şekilde ortaya çıkan şişlikler gebelik zehirlenmesinin belirtisi olabilir. Anne adayları dikkatli olmalıdır.

 

  • Elleler de ve ayak bölgelerinde ödemin çok fazla artması; ödem gebelik sürecinde normal olarak karşılanır. Ama gebelik zehirlenmesi durumlarında el bileklerinde ve ayak bileklerinde ödem her zamankinden daha fazla bir şekilde görülebilir. Bu konuya daha fazla dikkat etmeniz önerilmektedir.

 

  • Ani kilo alma; bilindiği üzere gebelik döneminde gebe bayanlar rutin olarak kilo alır. Ama bu durum aşama aşama olarak devam eder. Yani bir anda aşırı kilo almak gebelik zehirlenmesinin bir belirtisi olabilir.

 

  • Mide ağrıları; midede yaşanan aşırı ve son derece rahatsız edici olan ağrıların ana sebebi olarak gebelik zehirlenmesi gösterilmektedir.

 

  • Aşırı tansiyon yükselmesi; eğer tansiyonunuz bir anda yükselmiş ise ve kısa sürede eski rutinine dönmüyorsa mutlaka hemen doktora başvurmanız gerekir. Aşırı tansiyon yükselmesi gebelik zehirlenmesinin bir belirtisi olabiliyor.

 

  • Görme kaybı; zehirlenme yaşayan bayanlarda ani şekilde görme kayıpları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle ani olarak görülen görme kayıpları için hemen doktorunuza kontrole gitmenize gerekecektir. Görme kaybının yanı sıra bulanık görme, çift görme gibi çeşitli görme bozuklukları da belirtileri arasında yer almaktadır.

 

  • Aşırı derecede unutkanlıkların ortaya çıkması; ani şekilde unutkanlıkların ortaya çıkması gebelik zehirlenmesinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.

 

  • Karaciğerde ağrı; karaciğer bölgesinde ağrıların yaşanması da gebelik zehirlenmesinin bir belirtisidir. Bu nedenle karaciğer bölgesinde oluşan ağrılar için hemen gerekli doktor kontrollerinin yapılması önerilmektedir.

 

  • Ani ve aşırı bulantı ve kusma; gebelik döneminde bulantı ve kusmalar çok normaldir. Ama ani şekilde ortaya çıkan ve aşırı derecede görülen kusma ve mide bulantıları ciddi bir sorun olarak görülmektedir.

 

  • Vücutta sararma; vücutta ani gelişen olaylardan biri de vücutta sararma durumlarıdır. Buna halsizlik te eklenmektedir. Yorgun ve sararmış bir vücut gebelik zehirlenmesinin bir belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

  • İdrarın her zamankine göre daha az olması; gebelik döneminde bayanlar sık sık idrara çıkma ihtiyacı duymaktadır. Ancak gebelik zehirlenmesi görüldüğünde bayanlarda az olarak idrara çıkma durumları da görülmektedir.

Gebelik döneminde olan bayanların tüm bu konulara daha fazla dikkat etmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede hızlı bir şekilde önlem almak ta mümkün olacaktır. Aksi halde gebelik zehirlenmesi bebeğin ve anne adayının hayatını ciddi derecede riske atacak durumlardan biridir.

Gebelik Zehirlenmesi Tedavisi

Gebelik zehirlenmesi ile karşı karşıya kalan kişilerin hemen bir hekim tarafından kontrol edilmesi gerekir. Bu bağlamda gerekeli tedavi uygulanmaya başlanır. Tedavi için ilk olarak tansiyon olması gereken düzeye getirilir. Daha sonra kan basıncı gibi durumların da normal düzeye getirilmesi sağlanır. Gebelik zehirlenmesi yaşayan bayanların mutlaka iyi bir şekilde dinlenmesi gerekmektedir. Bu sayede böbrekler daha iyi şekilde çalışır ve zehir vücuttan atılır.

Etiketler: Gebelik Zehirlenmesi Nedir, gebelik zehirlenmesi,
Ağustos 09, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR