Gebelik Takibi Nasıl Yapılmalı?

Gebelik Takibi Nasıl Yapılmalı?

Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

Anne adaylarının kafalarında soru işareti olan konulardan biri de gebelik takibinin nasıl yapıldığıdır. Hamileliğin takibi, kadının adet gecikmesi, bebeğin varlığının tespit edilmesi ile başlamaktadır. Eğer hamilelik kan ve idrar testleri ile erkenden tespit edilirse, doktor ultrason ile keseyi hemen göremeyebilir. Bu döneme ‘’Biyokimyasal Gebelik’’ adı verilir ve yaklaşık bir-iki hafta sürebilir. Bu süreçten sonra ultrasonla tekrar bakılarak gebelik kesesinin rahim içinde görüntülenebilir olması halinde ‘’ klinik gebelik’’ dönemi başar. Kese ultrasonda görünüyorsa ve rahim içindeyse hamileliğin varlığı da görüntülenmiş ve kanıtlanmış olur. Daha sonra yapılan ultrason ile bebeğin kalp atışları dinlenir ve sağlıklı olan bir hamilelik kendini gösterir.
 

Anne adayının bu dönemde kan ve idrar testlerinin yapılması gerekmektedir. Bebeği ve anneyi etkileyecek, risk faktörlerinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Anemi, kan uyuşmazlığı, şeker gibi rahatsızlıklar varsa bunlar için önlem alınmalıdır. İlk aylarda hekim bazı tetkikler isteyecektir.


Tetkikleri Nelerdir?

1.-    Kan sayımı ve kan grubu ( Anemi ve kan uyuşmazlığı için)

2.-    Açlık kan şekeri, HbA1c, karaciğer ve böbrek testleri (Gizli şeker, böbrek yetmezliği)

3.-    Tiroid Hormon Testleri( Düşüğe neden olabilecek ve bebeğin zekasını etkileyecek tiroid hastalığı var mı?)

4.-    Bulaşıcı Hastalıklar

5.-    Smear Testi ( Rahim ağzı kanser belirtisi var mı?)


 

Gebelik Takibi Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

İlk üç ay anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Düşüklerin yaşandığı bu süreçte anne adaylarının çok dikkat etmesi ve kontrollerini aksatmadan yaptırması gerekmektedir. İlk üç ay,  iki ile üç hafta arası kontrollerin olması, bebeği henüz hissedemeyen anne adayı ve bebek için önem teşkil etmektedir. Annenin rahatsızlığı varsa, bebekler ikiz ise veya daha önceden düşük yapmışsa kontrolleri daha sık yapılması gerekmektedir.

Gebelik Taramaları

1)      11-14 Hafta arası İkili Tarama Testi: Down ve Edward sendromu için bebeğin boyunun ve ense kalınlığının ölçülmesi, anne karnındaki hormonun seviyesinin tespit edilmesi

2)      16-18 Hafta arası MS-AFP Testi: Omurilik kusurunun olup olmadığı açısından çok hassas bir kan testidir. Doktor eğer gerekli görürse bu testi uygulamak isteyecektir.

3)      20-22 Hafta arası Ayrıntılı ultrason incelemesi: Bebeğin tüm organları ayrıntılı bir şekilde incelenir ve rapor edilir.

4)      24-28 Hafta araso Şeker Yükleme Testi: Hamileliğe bağlı şeker hastalığının ortaya çıkıp çıkmadığını kontrol etmek amacıyla yapılan bir testtir.

Maternal Kanda Fetal DNA : Anne adaylarının kendi DNA yapısı dışında %10 bebeğe ait DNA Parçaları bulunmaktadır. Bu parçaların ayıklanması ile yapılan bu test kromozom bozukluğunun olup olma
Etiketler: lohusa hamile,Gebelik Takibi, hamilelik süreci, lohusa dönemi,
Ocak 12, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR