Emzirme Döneminde Antibiyotik Kullanmak Zararlı Mıdır?

hamilelikte antibiyotik, emzirme döneminde antibiyotik, lohusa sürecinde antibiyotik, lohusa döneminde antibiyotik kullanmanın zararları

Küçük yavrunuzu kucağınıza aldınız ve minik bebeğinizin beslenmek için sizin sütünüze ihtiyacı var. Bebeğiniz dünyaya geldiği andan itibaren hem lohusa döneminiz hem de bebeğinizi emzirme dönemi aynı anda başlamış olur. Emzirme dönemi süresince, yeni annede gelişmesi muhtemel enfeksiyon durumu söz konusu olduğunda, antibiyotik kullanmak şart olabilir. Örneğin bakteriyel enfeksiyonlardan biri olan mastit bu dönemde sık görülen hastalıklardandır ve antibiyotik kullanmayı gerektirebilir.

Antibiyotikler emzirme döneminde sıklıkla başvurulan ilaçlardan biridir. Şikayetlerinize göre antibiyotik kullanımı değişebilmektedir.  Yeni bir anneyseniz bebeğinizi emzirmeye devam ettiğiniz sürece mutlaka kullandığınız ilaçları bir doktora danışmalısınız.

Emzirme dönemindeki her anne ilaç kullanıldığı zaman bebeğini emzirmeye korku duyar. Emzirme yolu ile ilaçların bebeğe geçebilecek olması anneyi huzursuz eder. Peki bu durumda emzirmeyi kesmek tercih edilmeli midir? Birçok doktorun bu soruya cevabı kesinlikle hayırdır. Bazı antibiyotikler bebeğinizde hareketlerde yavaşlama, uyku ve ishal gibi durumlara neden olabilir. Karın ağrısı ve koliğe benzer bir durumla da karşılaşılabilir. Bu tür etkiler çok önemli değildir ve tedaviye gerek duyulmaz. Yarar ve zarar karşılaştırması yapılırsa, anne sütünün bebeğe olan faydası düşünüldüğünde, antibiyotik kullanıldığı için oluşabilecek geçici huzursuzluk nedeniyle emzirmeye ara verilmesini önermek mantıklı olmayacaktır.

Yeni anneler doktoru tarafından önerilen antibiyotiği kullanılırken, bebeklerini emzirmeye ara vermelerine çoğunlukla gerek duymayacaktır. Ayrıca eğer bebek emzirmeden kesilirse, ilaç kullanmayı bıraktığınızda bebeğiniz emmeyi tamamen unutabilir ve tekrar emzirmek istediğinizde bunu başaramayabilirsiniz.

Elbette ki emzirme döneminde vücuda alınan hemen hemen her ilaç kısmi miktarda bebeğe geçebilir. Anne sütüne geçen ilaçlar arasında antibiyotikler de mevcuttur. Ancak kullanılan antibiyotiklerin bir kısmının, bebeğin sağlığı açısından bir sakıncası yoktur.  Aslında anne sütü bebekler için eşi benzeri olmayan bir besin kaynağı olur, aynı zamanda bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı savunma mekanizması geliştirmesine yardımcı olur.  

Genel inanışın tersine antibiyotik kullanırken de emzirmeye ara verilmemiş olması, bebeğin bu hiçbir şeyde bulamayacağı eşsiz besin kaynağından mahrum kalmaması için çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki bebeğiniz için en güzel ilaç anne sütüdür. Tekrar belirtmek gerekir ki doktor kontrolü olmadan ve doktorunuz size önermeden kesinlikle antibiyotik veya benzeri türevleri olan ilaçlar kullanmayınız.

Etiketler: antibiyotik kullanma, emzirme dönemi antibiyotik kullanma, lohusa sürecinde antibiyotik kullanma
Kasım 23, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR