Embriyo Transferi Öncesi Genetik İnceleme Nedir Ve Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Embriyo Transferi, Embriyo, genetik inceleme, embriyo inceleme, embriyonun genetik incelenmesi

Embriyo Transferi Öncesi Genetik İnceleme Nedir Ve Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Genetik incelemede yöntem, embriyodan değil, embriyonun yerleştirildiği tüplerin içindeki sıvıdan alınmış olan genetik yapıları incelenerek genetiği hakkında detaylı bilgi elde ediliyor. Son nesil genetik örnekleme sayesinde yaş sorunundan kaynaklı tüp bebek tedavisinde bu yöntemle başarısızlıkları da azaldığı ifade ediliyor.

Yapılan genetik inceleme yöntemi ile embriyoya genetik tanı konularak 38-40 yaş aralığı hastalarda yaş sorunu ortadan kalkmış oluyor. Gebelik başarısı bu yeni yöntemle 35 yaş altı tüp bebek başarısı ile aynı orana çıkarılıyor.

Genetik Tanı Neden Yapılır? 

Tüp bebek tedavisinde genetik tanı incelemesi genellikle ileri yaş kadınların yaş dolayısı ile başarısızlık en aza indirmek için yapılan bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisinde genetik tanı yapılmaz ise ilk 12 haftalık düşüklerin çoğu genetik bozukluklardan dolayı sonlanabilir. İlk 12 haftanın sonrasında genetik bozukluğu olan anne adayları gebeliklerinde en sık görülen Down sendromu sorunu ile karşılaşabiliyor.

Özellikle çocuk isteği olan yaşı ilerlemiş bayanlarda bu durum daha çok görülür. Bütün bunlar hamilelik beklentisi ile tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin hayal kırıklığı yaşamasına sebep olur. Bunda ötürü son senelerde tüp bebek tedavisinde embriyo genetik tanı ile yaşı ilerlemiş anne olmak isteyen kadınlarda daha fazla olumlu sonuçlar ve başarılı gebelik yaşanır. Tüp bebekte başarılı gebelikler ve sağlıklı doğumlar genetik tanı sayesinde oldukça fazla yaşanıyor. 

Genetik Tanı Hangi Durumlarda Yapılır?

Genetik tanı incelemesi genellikle yaşı ilerlemiş kadınlarda ve ayrıca daha önce birkaç kez tüp bebek uygulanmış fakat başarısız olmuş hastalarda yapılması uygundur. Bu tür hastaların yaşı ilerlemiş olmasından dolayı gebelik şansının artması için gerekli olan bir yöntemdir. Genetik tanı sayesinde başarılı gebelikler ve sağlıklı doğumlar gerçekleşme oranı bu yöntemle artması hedeflenir.

Genetik tanı yapılması en uygun olanlar genetik problemli doğum hikayesi olan kadınlara akraba olarak birinci derece genetik hastalık taşıyan anne adaylarına ve 35 yaş üstü bayanlara yapılıyor. Ayrıca ultrasonografi esnasında riski belirlenmiş hamilelere genetik tanı incelemesi yapılır.

Genetik Tanı İncelemesi ile Ne Amaçlanır?

Embriyo transferi gerçekleşmeden evvel PGT olarak adlandırılan embriyolarda genetik tanı, embriyolardan alınan hücre örneği ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Özellikle iki yüz hücreli beşinci gün embriyosunun dış hücresinden örnek hücre alınır ve genetik tanı tetkikleri yapılır, bu esnada embriyolar sonuç çıkana kadar dondurulma işlemi gerçekleştirilir.

PGT ile kromozom düzensizliklerinin ve tek gen hastalıklarının tanısı konulur, bu sayede sağlıklı olan embriyoların transferi yapılır. Bu işlemdeki amaç sağlıklı bebeklerin dünyaya getirilmesi hedeflenir. Embriyolarda kromozom araştırılmasında NGS adlı yeni sistem dizileme ismi verilen en son yöntem uygulanır. Genetiği her şeyi ile normal olan sağlıklı embriyo rahme transfer edilir.

Genetik Tanı İncelemesinde Embriyo Rahatsız Ediliyor Mu?

Avrupa Üreme Tıbbı Derneği yayınladığı son açıklamasında embriyoların bulunduğu kültür ortamından yapılan genetik tanı incelemesi klasik genetik tanı yöntemleri gibi başarılı olunduğunu belirtti. Bu yöntem ile embriyodan hücre örneklemesi olmaksızın, embriyonun bulunduğu tüplerin içerisinde bulunan sıvıdan alınan genetik yapılara bakılarak genetik hakkında detaylı bilgi elde ediliyor.

Genetik tanı yöntemi ile tüp bebek uygulamasında başarı elde edilirken, bebeğin sağlıklı olmasıyla beraber gebeliğin daha başarılı geçmesi olanağı sağlıyor. PGT embriyonuza ve anne adayına zarar vermeyen bir yöntemdir. Genetik tanı işleminde elde edilen embriyolarda yapılan araştırma sonucunda dünyaya gelecek olan bebeğin sayısal ve kalıtsal olarak kromozom bozuklukları, ayrıca talasemi ile kistik fibroz hastalıklar belirlenir.

 

 

Etiketler: Embriyo Transferi, Embriyo, genetik inceleme, embriyo inceleme, embriyonun genetik incelenmesi
Haziran 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR