Düşükten Sonra Ağrının Nedenleri Nelerdir?

düşük yapmak, düşük sonrası ağrı, düşük sonrası ağrı, düşükten sonra ağrı, düşük sonrası ağrı neden olur, hamilelikte düşük sonrası ağrı

Düşükten Sonra Ağrının Nedenleri Nelerdir?

Bebeğin gelişimini çeşitli nedenler ile hamilelik boyunca tamamlayamadan doğumun gerçekleşmesine ve bebeğin yaşayamaması haline düşük denir. Bu durum yani düşük sonrası bebeğin hayata tutunmaması durumu genelde 24 haftasını tamamlayamayan bebeklerde görülür.

Meydana gelen 3 aydan öncesinden yaşanan düşüklere erken düşük denir ki ülkemizde genel olarak erken düşükler görülür. Yapılan düşükler kadınları hem psikolojik olarak hem de biyolojik olarak son derece zorlayıcı bir döneme sokar. Psikolojik etkilerinden de bahsedilecek olan düşüğün daha çok vücut üzerinde gösterdiği semptomlar hakkında bilgiler verilecek. 

Düşük Yaptıktan Sonra Yaşanan Ağrılar Nelerdir?

Düşük problemi aslında yıllardır kadınların asırlardır yaşadığı bir sağlık problemidir. Bu problem kimi zaman kadınların biyolojik yapısı gereği ile kimi zaman da dış etkenler sebebi ile yaşanır. Düşük geçiren bir kadında çeşitli oluşumlar meydana gelebilir. Bunlar;

  • Kanama. Erken düşük denilen dönemden önce kasıtlı olarak yapılması istenen kürtaj operasyonlarında genellikle kanamanın şiddeti ve gün sayısı oldukça azdır. Ancak ilerleyen haftalarda karşılaşılan düşük durumlarında kanamalar oldukça şiddetlenebiliyor. Özellikle 20 günü aşan kanamalarda mutlaka operasyonu gerçekleştiren hekime muayene olmak için randevu alınmalıdır. Bu durumda kanamanın yapısına da bakılmalıdır. Tanecikler halinde katı olarak gelen bir kanama var ise yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. 
  • Mikrop kapma riski. Her ne kadar düşük operasyonu olsa da vücudun bir bölgesi dışarıdan müdahaleye maruz kalmış, mikrop kalmaya müsait bir hale gelmiştir. Kürtaj sonrasında hijyene dikkat etmeyen kişiler daha sonrasında iltihap ile mücadele etmek durumunda kalabilirler. 
  • Adet görememe. Kürtaj yapılırken başarılı bir şekilde tamamlamadı ise rahimde yapışıklık yaşanır. Bu da düşük yapan kadının adet görmesini engeller. Bu gibi ekstra sağlık sorunları ile karşılaşmak istemeyenler hekim seçimi konusunda dikkatli olmalıdırlar.

Düşük Sonrası Yaşanan Ağrı Ve Sıkıntıların Sebepleri Nelerdir?

Hamilelik esnasında kadınlar bazen beklemedikleri bir anda daha önce hiç yaşamadıkları ağrılar ile karşılaşabilirler. Bu durumda hemen her kadının aklına acaba bebeğim düşüyor mu sorusu gelir. Bu sorunun en net cevabı elbette ki bir doktor muayenesinden geçer.

Ancak yine de doktora gitmeden önce kişinin kendi yaşadıklarına bakarak geçirdiği ağrının düşük ile bir ilgisi olup olmadığını anlayabilir. Bu ağrıların başında öncelikle karın ağrısı gelir. Son derece şiddetli olan bu ağrı dayanılmaz düzeydedir. İkinci ağrı ise sırt ağrısıdır. Bu ikisine eşlik eden karın bölgesinde kramp girme ve kasılmalar görülmesi de düşüğün en belirgin ağrılarındandır.

Düşük Anında Neler Yaşanır?

Düşük yapan bir kadında yukarıda sayılan ağrılara eşlik eden başka semptomlar da görülür. Bu belirtiler ağrıların düşük kaynaklı olma ihtimalini güçlendirir. Yaşanan ağrıların düşük olması ihtimalini güçlendiren en önemli belirtilerden birisi de vajinal kanamadır. Vajinal kanamalar hamilelik yaşayan kadınlar için son derece tehlikelidir.

Bazı kadınlarda parçalar halinde olabilen kanamalar bazı kadınlar da sıvı hatta damla damla olabilir. Vajinal kanamanın her türlüsü hamile bayanlar için tehdit oluşturur ve derhal doktora gitmeyi gerektirir. Vajinal kanamanın dışında rahimden gelen kahverengi ya da pembe akıntılar da hamilelik için risk oluşturur.

Geç kalınmadan gerekli müdahaleyi yapmak gerekir. Kimi kadınların düşük yapması evlerinde başlar. Bu durumda rahimden parçalar gelebilir. Ne yazık ki iri parçalar da artık yapacak bir şey kalmamıştır. Kürtaj yapılması gerekmektedir. Tüm bu sayılanlara ek olarak düşük yapan kadınlarda mide bulantısı ve istifra, baş dönmesi, halsizlik ve yüksek ateş de yaygın olarak görülmektedir.

Düşüğün Nedenleri Nelerdir?

Dünya üzerinde yaşanan düşüklerin halen daha birçoğunun nedeni tam olarak anlaşılmamaktadır. Ancak çoğu kadın doğum uzmanına göre rahimdeki genetik yapı ve bazı anomaliler kadınlarında düşük yapmasına sebep oluyor. Bunların dışında en yaygın görülen bazı düşük belirtileri şunlardır;

  • Yüksek ateş
  • Tansiyon hastalığı
  • Şeker rahatsızlığı
  • Tiroit bezi çalışma bozuklukları
  • Stres
  • İkiz gibi çoğul gebelikler
  • Kronik rahatsızlıklar
  • Vücutta yoğun olarak bulunan iltihap
  • Rahim anomalileri
  • Hamilelik için gerekli olan bazı vitamin değerlerinin düşük olması
  • Aşırı radyasyona maruz kalma durumu
  • Sürekli kullanılan ilaçlar
  • Miyomlar
  • Kromozom yapısındaki farklılıklar 

 

Ayrıca yukarıda sayılan nedenlerin her hangi biri sebebi ile yaşanan ilk düşük kendisinden sonra yaşanan düşükleri de etkilediği görülür. 

Etiketler: düşük yapmak, düşük sonrası ağrı, düşükten sonra ağrı, düşük sonrası ağrı neden olur, hamilelikte düşük sonrası ağrı
Mart 26, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR