Doğum Sonrası Yaşanan Vajina Genişlemesi Ve Çözüm Önerileri

Doğum Sonrası Yaşanan Vajina Genişlemesi Ve Çözüm Önerileri

Doğum Sonrası Yaşanan Vajina Genişlemesi Ve Çözüm Önerileri

 

Yapısındaki kas dokusundan kaynaklı olarak vajina bebeğin doğumunu kolaylaştıracak bir esnekliktedir. Normal bir doğumla vajinada mutlaka genişleme olur. Bu bölgeden çevresi 35 cm olan bebeğin başı çıkmıştır. Bu nedenle oradaki dokunun tekrar eski haline tam olarak dönmesi mümkün olmayacaktır.

 

Doğum Sonrası Yaşanan Vajina Genişlemesi Ve Çözüm Önerileri

 

Vajina genişlemesinde iki önemli neden vardır. Birincisi doğumdan kaynaklı bölgenin genişlemesi, ikincisi de bebeğin çıkarken bölgedeki dokuları esnetmesinden kaynaklıdır. Sezeryan doğumda bilinenin tam aksine bebek başı vajinal yoldan çıkmamış olsa bile bölge belli bir miktarda genişleme yaşar. Normal bir doğumda epizyotomi uygulaması yapılmamışsa ve bebek de çok iri doğmamışsa vajinadaki genişleme kadında cinsel yaşamı pek etkilemez. Fakat 2-3 doğumdan sonra kadında cinsel yaşam fonksiyonları ile idrar yapma fonksiyonu olumsuz etkilenecektir.

 

Doğum Sonrası Vajina Daraltma Operasyonu Çözüm Olur mu?

 

Yukarıda belirttiğimiz durumlarda problemleri çözmek adına vajina daraltma operasyonu yapılabilmektedir. Oldukça basit bir işlem olup yaklaşık yarım saat sürmektedir. Bölgedeki fazla doku alınarak dikiş atılır. Başarı oranı %100’dür. Uzmanlar genellikle 3 doğum sonrasında kadınların vajinasında sarkma oluşumunun üç kat fazla olduğu konusunda görüş birliğindedir. Özellikle de zor doğumlar buna sebep vermektedir.

Doğum Sonrası Vajina Genişlemesi Cinsel Hayatı Nasıl Etkiler?
 

Bu konuda endişe çok fazla yaşanır. Eşlerin cinselliği önceki gibi etkili yaşayabilecekler mi kaygısı gayet normaldir. Doğumdan sonra vajinanın genişlediği doğrudur. Fakat vajina esnek bir yapıda olduğu için bir süre sonra eski haline dönmektedir. Gebelikte bebeğin büyümesi ile vajina da genişler ama yaklaşık 6 hafta sonrasında normale döner. Eski haline göre biraz genişleme kalabilir. Normal doğum yapan kadınların çoğunluğunda eskisi gibi olur ama ender de olsa bazı durumlarda genişleme görülebilir.

 

Kegel Egzersizi Son Derece Yararlıdır
 

Vajina egzersizi de denen bu egzersizler vajina genişlemesi önlemede etkilidir. Son derece basit ve masrafsızdır. İdrar çıkartırken idrarı tutma kasları kegel egzersizi yaparken çalıştırdığınız kaslardır. Bunları idrar çıkartırken yapmayınız. Tutma bırakma şeklinde egzersizde tutmayı 3-5 saniye ve tekrarlamayı 15-20 kez yapınız. Bu egzersizler vajinal sıklık ve cinsel performans için oldukça fayda sağlayıcıdır.

 

Etiketler: Doğum sonrası, bebeğim doğum anı, vajinal genişleme
Mart 01, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR