Çoğul Gebelik Nedir?

Çoğul Gebelik, Gebelik, Kaybolan ikiz sendromu

Birden Fazla yumurta hücresinin aynı anda döllenmesi ve gelişmesidir. Kısaca diğer bir ifadeyle, İki veya ikiden fazla bebek olmasına çoğul gebelik denir. Çoğul gebeliklerde ikiz bebek daha çok görülür ve ikiz bebeklerde de tek yumurta ve çift yumurta ikizleri olarak incelenir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde çoğul gebelik yaşadığını öğrenen anneler tek ve çift yumurta arasındaki farkları merak ettiği kadar çoğul gebeliğin getireceği riskleri de merak ederler.

Çoğul gebelik tam anlamı ile birden fazla yumurtanın aynı anda döllenmesi ile oluşan gebeliğe çoğul gebelik denir. En çok görülen çoğul gebelik ikiz bebeklerdir. Çok nadir görülmekle birlikte 1000 gebeliğin 3’ünde çoğul bebeğe rastlanır. Fakat son zamanlarda tüp bebek yöntemleri sayesinde bu oran daha da artış gösterir. Çoğul gebelik oranının artmasındaki bir diğer etken de gebe kalan kadınların yaşının ileri düzey olmasıdır. 35 yaşın üstündeki bayanlarda çoğul gebelik görülme olasılığı daha fazladır.

Çoğul Gebelik Risk Faktörleri

Bazı kadınlar çoğul gebelik yaşama durumu için daha riskli grupta yer alır. 4 veya daha fazla çocuk sahibi olanlar ve 35 yaş üstünde hamile kalan bayanlar çoğul gebelik yaşama risk faktörünü daha çok taşır. Anne adayının boyu ve kilosu da risk faktörüdür. Uzun boylu ve kilolu kadınlarda bu risk daha yüksektir. Aynı zamanda kendisi çift yumurta ikizi olan annenin de çoğul gebelik yaşama ihtimali her kadından daha yüksektir. Annenin ikiz olması babanın ikiz olmasından daha etkilidir.

Kısırlık ve hamile kalamama gibi durumlarda uygulanan tedavi yöntemlerinden sonra gebe kalma durumunda da çoğul gebelik yaşama riski yüksektir. Fakat buna da bir çözüm getirilmiş ve 2010 yılında Türkiye’de yürürlüğe giren bir kanun kapsamında rahme birden fazla embriyo yerleştirme yasaklanmıştır. Böylece tüp bebek yöntemi ile gebe kalma durumunda çoğul gebelik riski minimuma düşürülmüştür.

Çoğul Gebelik Belirtileri

Çoğul gebelik yaşayan bir annede önceden birtakım belirtiler görülür. Yaşanan belirtileri şu şekilde gösterebiliriz;

  • Karın tekil gebeliğe göre daha büyüktür.
  • Kusma ve bulantı daha sık görülür.
  • Mesaneye uygulanan baskı sebebi ile sık sık idrara çıkma görülür.
  • Halsizlik daha yoğun olarak yaşanır.

Bu belirtiler görünüyorsa annenin çoğul gebelik yaşama durumu akla gelir. Ancak tüm bu görülen belirtiler çoğul gebelik olduğu anlamına gelmez. Annenin çoğu gebelik yaşandığı en iyi ultrason ile anlaşılır. Gebeliğin 6.haftasında bebek sayısı net bir şekilde görülebilir.

Çoğul Gebelik Riskleri Nelerdir?

Çoğul gebeliklerde tekil gebeliklere oranla erken doğum riski daha yüksektir. Normal gebeliklerde doğum 37-40. Haftalarda görülürken çoğul gebeliklerde %90 oranında doğum 37. Haftadan önce gerçekleşir. İkiz gebelik aynı zamanda bebeklerin düşük doğum ağırlıklı doğmasına da sebebiyet verir.

Yani bebekler olması gerekenden daha zayıf doğarlar. Aynı zamanda çoğul gebelik sonrası doğan bebeklerde solunum sıkıntısı ve enfeksiyonlara karşı düşük bağışıklık sistemi de görülebilir.

Çoğul gebeliklerde anne adayının gebelik zehirlenmesi yaşaması daha yüksek ihtimaldir. Özellikle tek yumurta ikizlerine hamile olan anneler çift yumurta ikizine hamile olmaya nazaran daha riskli grupta yer alır. Aynı zamanda çoğul gebeliklerde görülen diğer risk ve en korkutucu olanı bebeklerden birinin doğumsal kusur riski taşımasıdır. Bu da ultrason ile anlaşılabilir.

Çoğul gebeliklerde ultrason ile görüntülenen ikiz bebeklerden biri ilerleyen dönemlerde kaybolabilir. Bu duruma ‘’kaybolan ikiz sendromu’’ adı verilir. İlk 3 ay içerisinde anne karnında ölen bebekten sonra hayatta kalan diğer bebeğin sağlıklı olma ihtimali daha yüksektir. Bu sendromun en yaygın belirtisi rahimden kan gelmesidir.

Etiketler: Çoğul Gebelik, Gebelik, Kaybolan ikiz sendromu
Ağustos 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR