Çikolata Kisti Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir

çikolata kisti, cikolata kisti, Rahim kisti, Çikolata kisti nedir, çikolata kisti nasıl tedavi edilir, cikolata kisti nedir, cikolata kistinin tedavisi nasıl yapılır.

Çikolata Kisti Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Halk arasında çikolata kisti ismi ile bilinen endometriozis hastalığının tek bir sebebi vardır. Normal şartlarda kadınların rahmi her ay gebeliğe el verişli olacak şekilde kendini yeniler. Ancak gebe kalınaması durumunda "adet kanaması" dediğimiz, rahmin kendini yenileme ve onara süreci başlar. Bu süreçte rahim içerisindeki doku parçalanır ve vücuttan atılır. Daha sonrasında ise vücut tarafından yeniden oluşturulur. Ancak bazı durumlarda rahim içerisinde oluşması gereken bu hücreler rahmin dışarısında oluşur ve çikolata kisti dediğimiz rahatsızlığa sebep olurlar. Çikolata kisti oldukça ağrılı bir rahatsızlıktır. Çikolata kisti denmesinin sebebi ise rahim dışında oluşan bu hücreler zamanla kistik bir yapı halini almaya başlamalarındandır.

Çikolata kisti üreme çağına gelmiş her kadında görülebilir. Bazı durumlarda ise herhangi bir belirti göstermeden ilerleyen bir rahatsızlıktır. Ortalama olarak kadınların %5'inde görülen bir rahatsızlıktır. Ailesinde daha önceden bu rahatsızlığı geçirmiş olanlarda görünme oranı ise normale kıyasla 7 kat daha fazladır. Çikolata kisti hastalığının ise en bilinen belirtisi adet sırasında yaşanan sürekli artış gösteren ağrılardır. Ayrıca cinsel ilişkide ağrı yaşamanız durumunda da çikolata kistinden şüphelenilebilir. Buna ek olarak adet kanaması öncesinde vajinal bölgeden gelen kahverengi akıntılar da bu rahatsızlığın belirteçleri arasındadır.

Çikolata Kistinin Belirtileri

-Kronik pelvik ağrısı

-Sancılı adet görme

-Kısırlık ve dış gebelik

-Bel ve sırt ağrısı

-Cinsel ilişkide ağrı

-Bacaklara vuran ağrı

-Karın ağrısı, kabızlık ve ishal

-Makata vuran ağrı

-Kanlı dışkı, makatta kanama ve idrarda kan

-Sık idrara çıkma ve idrarda yanma

-Yan ağrısı

-Adet kanaması sırasında burun kanaması ya da vücutta morarma ve kanama

Çikolata Kisti Tedavisi

Bu hastalığın tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak ilaç tedavisinin sonuç vermediği durumlarda doktorlar cerrahi yöntemlere başvururlar. Cerrahi tedavide ise ameliyat, kapalı ameliyat olarak gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında çikolata kisti parçaları yumurtalıklara ve çevre dokulara zarar vermeyecek şekilde kesip alınır. Ancak bu rahatsızlık tedavi edilmesine rağmen 2 yıllık bir süre içerisinde %20'lik bir oranla tekrar edebilen bir hastalık olduğu ifade edilmektedir. Bu yüzden tedaviden sonrası iki yıl içerisinde Doktorunuzun belirlediği periyotlar ile gidip sağlık kontrollerinizi yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Etiketler: çikolata kisti, cikolata kisti, Rahim kisti, Çikolata kisti nedir, çikolata kisti nasıl tedavi edilir, cikolata kisti nedir, cikolata kistinin tedavisi nasıl yapılır.
Nisan 21, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR