Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

idrar yolu enfeksiyonu, bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu, bebeklerde idrar yolu iltihabı,

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu kesinlikle dikkate alınması gereken en önemli konulardan biridir. Özellikle yeni tuvalet eğitimi almaya başlayan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları daha yoğun bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle anne ve babalar temizlik konusunda her zamankine göre daha hassas davranmaya özen göstermelilerdir.

Çocuklar idrarı geldiğinde bunu söylemek yerine tutmayı tercih edebiliyorlar. Bilhassa kreş ve anaokulu çağındaki çocuklar çeşitli nedenlerden dolayı tuvalete gitmeyi ret edebiliyor. Bu durumda da idrar yolu enfeksiyonları sorunları ortaya çıkabilir. Dolayısı ile çocuklara idrar tutmanın zararlı olduğunu anlatmanız ve asla tutmaması gerektiğini söylemeniz gerekir.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu ise daha çok bezlerinin geç değiştirilmesinden dolayı ve altlarının iyi temizlenmemesinden dolayı ortaya çıkabiliyor. Yani anne babalar, bebeklerinin alt temizliğine çok dikkat etmelidir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Bebeklerde ve çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonu nerede ise üst solunum yolu enfeksiyonu kadar sık görülen bir durumdur. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu engellemek için yapılması gerekenler ise;

  • Bebeklerin altı sık sık değiştirilmelidir.
  • Eğer bebek bezi yeni bırakmış ise gün içinde sık sık tuvaletinin olup, olmadığı sorulmalıdır. Çünkü mesanede biriken idrar, mesanede enfeksiyon oluşmasına neden olur.
  • Bebeklerin bezi değiştirildikten sonra mutlaka iyice temizlenmesi gerekir.
  • Bebeklerin alt temizliği yapılırken alkol veya diğer zararlı içerikler barındıran ıslak mendil gibi ürünlerden kaçınılması şarttır.
  • Bebeğin elleri sık sık yıkanmalıdır. Çünkü ellerde biriken bakteriler bebeğin istemsizce ağzına götürdüğü eli nedeni ile enfeksiyona neden olan bakterileri vücutlarına alırlar.
  • Bebeklerin ve çocukların iç çamaşırları her zaman temiz tutulması gerekir.

Tüm bu konulara dikkat edilmesi bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu olma riskini en aza indirir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri dikkat alınmalıdır. Aksi hadle idrar yolu enfeksiyonu daha büyük sorunların yaşanmasına neden olabiliyor.

  • Bebeklerde kusma; bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun belirtilerinden biri kusma olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeni doğan bebekler her zaman sık sık kusmaktadır. Ama idrar yolu enfeksiyonu olan bebeklerde kusma daha fazla görülür.
  • İştahsızlık; bebeklerde ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonu  iştahsızlık yapmaktadır. Bebekler bu dönemde asla emmek istemez veya mama yemek istemezler.  Bu da bebeklerin daha fazla zayıf ev halsiz düşmelerine neden olur.
  • Karın bölgesinde şişlik; karın bölgesinde şişlik bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu sorununda görülen bir durumdur. Karın bölgesinde yaşanan şişlik için hemen doktor muayenesine gidilmesi gerekir.
  • Uzayan sarılık; yeni doğan bebeklerde sarılık sık görülen bir durumdur. Ama sarılık genelde 2 hafta içinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Fakat idrar yolu enfeksiyonu olan bebeklerde bu sarılık süresi artar. İdrar yolu enfeksiyonu uzadıkça sarılık süresi de uzamaktadır.
  • Huzursuzluk; bebekler sürekli ağlar ve huzursuz bir görünüm sergilerler.
  • Halsizlik; bebekler idrar yolu enfeksiyonu olduktan sonra halsizlik sorunları ortaya çıkmaktadır. Bebekler halsizlik nedeni ile sürekli uyumak isterler.
  • Kilo alamama; idrar yolu enfeksiyonu olan bebeklerde kilo kaybı sık yaşanan durumlardan biridir. İştahsız nedeni ile bebeklerde kilo kaybı yaşanan durumlardandır. Bebeğin gelişimini daha iyi sağlamak için mutlaka bu dönemde beslenmesine daha fazla dikkat edilmesi gerekir.
  • Ateş; her ne kadar ateş idrar yolu enfeksiyonun da çok sık görülen bir durum olmasa da mutlaka ara ara ateşlenme ve vücut ısısının yükselmesi gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Sebepsiz şekilde ateş yükselmesi ve ateşin uzun süre düşmemesi gibi durumlar mevcuttur.

Bu gibi durumlar mutlaka dikkate alınıp, bebeğin hemen doktor kontrolüne götürülmesi gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu gibi durumlarda bebeklerin beslenmesine de dikkat edilmelidir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için ilk olarak eğer bebek emiyor ise anne sütü ile daha fazla beslenmesi tavsiye edilir. Çünkü anne sütünde doğal antibiyotikler mevcuttur. Bu da bebeğin daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Öte yandan bebek için antibiyotik ilaç tedavisi başlar. Bu tedavi için mutlaka doktor onayı olması gerekir. Yani doktorun uygun gördüğü ilaç bebeğe verilir. İlaç tedavisinde bir de yüksek ateş ve ağrı gibi durumları önlemek amacı ile ateş düşürücü ağrı kesici ilaç verilmelidir.

Etiketler: idrar yolu enfeksiyonu, bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu, bebeklerde idrar yolu iltihabı,
Haziran 08, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR