Bebeklerde Göbek Bağı Nedir?

Bebeklerde Göbek Bağı Nedir?

Bebeklerde Göbek Bağı Nedir?

Anne adayının karnında geçen 40 haftalık sürede bebeği hayata bağlayan göbek bağı doğuma kadar olan süreçte önemli bir işlev görmektedir. Anneler yeni doğan bebeklerinin bakımında en fazla göbek bağı temizliğinden korkarlar. Bebeklerde göbek bağı nedir? sorusuna Anne karnında iken hayati bir işlevi olan çok önemli bir bağdır diyebiliriz.

Doğumdan sonra da göbek bağının temizliği hassas ve doğru şekilde yapılmalıdır. Göbeğin düşmesi bebeğin doğumundan 3-20 gün içerisinde olabiliyor. Bu süre içerisinde göbeğin düşme belirtileri sürekli gözlemlenmelidir. Zamanla kurumaya başlayan göbek bir süre sonra düşecektir. Fakat bu sürenin anne tarafından çok iyi takip edilip yönetilmesi gerekiyor. Göbek bağı hassas ve enfeksiyon riskine uygun bir yapıdadır. Bu nedenle göbek bakımına dikkat edilmesi çok önemlidir.

Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Doğum sonrasında göbek kuru ve temiz tutulmalıdır. Hassas olan bu bölge tamamen hijyen olmalıdır. Enfeksiyon riskinden uzak tutmak için hijyen oldukça önemlidir. Günlük göbek temizliği yapılmalı fakat kesinlikle bunun için su kullanılmamalıdır. Bebeklerde göbek bağı temizliği eczaneden temin edilecek antiseptik sıvı ile yapılmalıdır. Düzenli temizliğe dikkat ederseniz enfeksiyon riskini de azaltmış olursunuz. Göbek bağının üzerini kıyafet veya bez ile kapatmamak gerekir. Bu şekilde hava almasını sağlarsınız ve göbeğin zedelenmesini önlemiş olursunuz, bu da kurumasını daha çok kolaylaştırır. Banyo sırasında göbeğin su ile temasını önlemek gerekir. Bebeğin vücudu yıkanırken göbek çevresi kuru kalmalıdır. Bebeğinizi yıkarken bölgesel olarak yıkamaya özen gösteriniz.

Bebeğinizin göbeğinin düşmesini iyi gözlemlemeniz gerekir. Zamanından sonra veya önce düşme yaşanırsa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca göbekte oluşabilecek herhangi bir akıntı ya da kötü koku anında da vakit kaybetmeden doktora başvurmanız çok önemlidir. Göbekte yaşanabilecek bir enfeksiyonun kötü sonuçlar doğurabileceğini sakın aklınızdan çıkarmayın. Yukarıda da anlatıldığı gibi bebeğinizin bakımında en önemli kural hijyendir. Anneler bebeklerinin hijyenini sağlarken yardımcı bebek ürünleri kullanabiliyor. İçinde katkı maddesi bulunmayan tamamen bitki özlü ve doğal olan ıslak havlu, pişik kremi, tahrişi engelleyen pudra, bebeğinizin hassas cildi için banyo süngeri gibi ürünler sayesinde bebek temizliği çok daha rahat ve hijyen şekilde gerçekleşebiliyor.

Etiketler: Lohusa hamile bebeklerde göbek,bağı,
Ocak 24, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR