Bebeklerde Atopik Egzama Nedir?

Bebeklerde Atopik egzama, Bebeklerde egzama, egzama, Bebeklerde Atopik egzama Tedavisi

Bebeklerde Atopik Egzama Nedir?

Bebeklerin ciltleri oldukça hassastır. Bu durumda en iyi şekilde bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. Pek çok anne ve babanın merak ettiği konu ise bebeklerde atopik egzama nedir? Sorusu gelmektedir. Bebeğin vücudunun belli başlı yerlerinde ortaya çıkan bir tür cilt problemidir.  Alkol içeren veya cilde zarar veren kimyasal maddeler ile temas eden bebeklerde daha yoğun görülen bir durumdur.

Bu nedenle anne ve babalar bebeğin temizliğinde her zaman doğal ürünler kullanmalı ve bebeğin cildinin nemlendirilmesini sağlamalıdır. Cilt üzerinde tahriş ve acı duymaya neden olan atopik egzama  tedavisi için bebeğin en kısa sürede doktor gözetimine alınması ve gerekli tedavilerin uygulanması gerekir.

Cilt üzerinde kaşıntı ile ortaya çıkan ve gün boyu bebeğe rahatsızlık veren bu durum atopik dermatit adı ile bilinir.

Bebeklerde Atopik Egzama Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde atopik egzama  nedir? Belirtileri nelerdir? Gibi soruların yanıtını mutlaka bilmeniz gerekmektedir. Çünkü cilt üzerinde yer alan bu problem bebeklerin rahatsız olmasına ve sürekli olarak huysuzluk gibi durumlarla karşı karşıya kalmalarına neden olur.

  • Bebeklerde aşırı kuru cilt yapısı,
  • Sık sık kaşınma,
  • Deri üzerinde ve kaşınan bölgede derinin pul pul dökülmesi
  • Egzama olan bölgenin derisinde kalınlaşma,
  • Deri üzerinde su toplama,
  • Deride kızarıklık ve şişlik görülmesi,
  • Yaralar,

Tüm bunlar bebeklerde atopik egzama belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bebeklerde kaşınma nedeni ile egzama olan bölgeler daha fazla tahriş hatta kaşıntıya başlı kanamalar meydana gelir.

Bebeklerde Atopik Egzamanın Çok Görüldüğü Bölgeler

Atopik egzama hangi bölgelerde daha sık çıkar konusunu da en iyi şekilde bilmeniz gerekir. Her bebekte farklı yerlerde görülmektedir. En çok görülen kısımlar ise;

Yüz bölgesi; bebeklerde atopik egzama en çok bebeklerin yüz bölgesinde görülmektedir. Daha çok ilk yüz bölgesinde çıkar. Bebeğin yüzü kurur, cilt bölgesi kalınlaşır ve kaşıntı meydana gelir. Daha sonra diğer bölgelerine de yayılmaya başlar. Bu bölgede gerekli tedaviler yapılmaz ise enfeksiyon kapma riski artar.

Saç derisinde; bebeklerin saç bakımları ve saç derisinin bakımları en iyi şekilde yapılmalıdır. Çünkü bu bölgede meydana gelen yağlanma durumları egzamayı tetikler. Başta kaşıntı, deride pul pul dökülme ve su toplaması ile kendini göstermektedir. Ayrıca saç derisinde kepeklenme gibi durumlar da gözlemlenir.

Ayakta; bebeklerin ayak bölgelerinde meydana gelen egzama daha çok mantar ile karıştırılabiliyor. Ama bebeklerde atopik egzama bebeğin ayak bileklerine yakın çevrelerde oluşmaktadır. Mantar ise ayak parmaklarının arasında meydana gelmektedir. Bu nedenle anne ve babalar bu ayrımı en iyi şekilde yapmalıdır. Ayakta ortaya çıkan egzama derinin kalınlaşmasına, su toplamasına ve bazı durumlarda kanamasına neden olur. Ayakların nemini iyi korumalı ve havalanması sağlanmalıdır.

Ellerde; bebekler elleri ile oyuncaklarına, yerlere veya ulaşabildikleri her yere kolayca temas edebiliyorlar. Bu durumda ellerde egzamalar ortaya çıkabilir. Ayrıca bebeklerin elleri kesinlikle kimyasal içeren temizlik malzemeleri kullanılmamalıdır. Alkolsüz ve doğal ürünlerle eller yıkanıp, hemen nemlendirilmesi gerekir. Bu sayede egzama gibi cilt problemlerinin önüne geçilmiş olur.

Bebeklerde Atopik Egzama Tedavisi

Bebeklerde Atopik Egzama Nasıl tedavi edilir? Sorusuna da  yanıt aramak faydalı olacaktır. Bu sayede bebeklerinizi cildini rahatlatabilirsiniz.

Kremler; bebeklerde egzama için kortizonlu kremler kullanılabilir. Ama kremleri mutlaka doktor kontrollerinde kullanmanız şarttır.

Egzama eldivenleri; bebeklerde meydana gelen egzama gibi durumlar bebeğin huzursuz olmasına neden olur. Egzama eldivenleri onların rahatlamasını sağlayacaktır.

Nemlendirici kremler; bebeğin her banyo sonrası özellikle doktorun önerdiği nemlendirici kremleri kullanmanız kaşıntının ve deri kuruluklarının önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

Doğal sabunlar; sabun ve diğer temizlik ürünlerinde bebeğin cildini daha fazla kurutacak içerikler yer alır. Doğal içerikli  sabunlar ve diğer temizlik ürünleri ile bebeğin cildini temizlemeniz önerilir.

Bol su içmek; egzama başlıca nedeni cildin içten ve dıştan kurumasıdır. Bu nedenle cildi hem içeriden hem de dışarıdan nemlendirilmesi sağlanmadır. Bebeklere bol su içirmek cildin içeriden nemlenmesini sağlayacaktır.

Kaşıntıya engel olmak; bebekler bilinçsizce egzama olan bölgeleri kaşımak ister. Bu durumda deri üzerine yaralar ve kanama gibi durumlar meydana gelir. Bebeğin yaralarını daha fazla artırmamak için mutlaka yaraları kaşımayı engellemelisiniz.

Etiketler: Bebeklerde Atopik egzama, Bebeklerde egzama, egzama, Bebeklerde Atopik egzama Tedavisi
Mayıs 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR