Bebek için Yürüteç Kullanmak

Bebek için Yürüteç Kullanmak

BEBEK İÇİN YÜRÜTEÇ KULLANMAK ZARARLI MIDIR?

Bebek yürüteçleri anne ve babalar tarafından kabul gören bir araçtır. Çünkü bebek yürüteci sayesinde bebeklerin daha çabuk yürümeyi öğreneceklerini düşünürler fakat yanılırlar. Bebek yürüteçlerinin bebeklerin erken yürümeyi öğrenmesinde herhangi bir katkısı yoktur. Tam aksine yürümeyi geç öğrenmektedirler ve doktorlar tarafından kullanımı pek uygun görülmez.


Bebekler motor gelişimleri sırasında belli bir zamanda çevrelerini fark etmeye başlarlar ve sürekli hareket halinde olup yürümek isterler. Bebek yürüteçleri bebeklerin adımlarını güçlendirmesi ve rahat hareket edebilmeleri için tasarlanmıştır.


Bebeklerini yürütece bindiren ailelerin sürekli takip halinde olmaları gerekmektedir. Aileler bu aracın güvenlikli olduğunu düşünürler fakat bunların hiçbiri doğru değildir. Bebek yürüteci için yapılan çalışmalar doğrultusunda, yürütecin bebeğin yürümesini etkilemediği gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmaların çoğu bebek yürütecinin yürümeyi geciktirdiğini ve kullanan bebeklerin yürümesinde anormallik olduğunu göstermiştir. Bebek yürütecinden kaynaklı çok sayıda bebek hastaneye kaldırılmıştır. Ne yazık ki bir kısmı ölümle sonuçlanmaktadır.

 

Bunlara sebep olan nedenler; merdivenden düşme ( kafa yaralanmalarına ve kemik kırılmasına sebebiyet verir ), yanma ( yürüteç sayesinde üst yerlere erişerek sıcak su vb. şeylerin üzerine devrilmesi ), boğulma ( bebeğin küvete düşme ihtimali ) gibi olaylardır ve bu olayların çoğu anne ve babaların gözü önünde yaşanmaktadır.

 

Bebeklerin motor gelişimi olgunlaşma ve öğrenme ile gerçekleşir. Motor gelişimini hızlandırmada ya da geciktirmede en etkili durum çevresel faktörlerdir. Bebek yürüteçleri bebeğin hareket etmesine izin vermeyen bir araçtır. Serbest hareket etmesine, çeşitli oyuncaklarla oynayabilmesine fırsat vermez. Bunların yapan bebeklerin motor gelişimi daha hızlı olmaktadır.

Bebek yürütecinin bebek için zararları;

• Bebek vücudu o dönemde dik duramadığı için omurga iliği görülebilir.

• Bebek yürüteçte parmak uçlarıyla kendini iteklediği için ileride bu alışkanlık yaparak bebek parmak ucunda yürüyebilir.

• Vücut ağırlığını kalçalarına verdiği için bebekte kalça problemlerine yol açabilir.

• Ayak yapısı hazır olmadığı için deformasyon oluşabilir.

• Ailelerin gözünden kaçarsa bebek masa örtüsü vb. şeyleri çekerek üzerine ağır cisim ya da sıcak bir şey düşerek travmaya yol açabilir.

• Bebeğin psikolojik gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Bu sebeplerden dolayı bebeğin özgürce fizikseli psikolojik ve zihinsel açıdan sağlıklı olmasını istiyorsanız bebek yürüteci kullanmamanız gerekmektedir. Bunun yerine bebeğiniz için korumalı oyun alanı gibi alternatifler uygulayarak güvenle gözlenebileceği şeyler yapabilirsiniz.

Etiketler: bebek,bebek yürüteç,yurutec,
Eylül 26, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR