Bebeğin Yüzü Ne Zaman Oluşur?

bebeklerde yüz ne zaman oluşur, amniyon sıvısı, bebeklerde iç organlar ne zaman oluşur, bebeklerde yüz ne zaman şekillenir

Bebeğin Yüzü Ne Zaman Oluşur?

Anne ve babalar henüz anne karnında olan bebekleri hakkında tüm detayları öğrenmek istemektedir. Bu nedenle bebeklerini beklerken bir yandan da onun daha sağlıklı gelişebilmesi için araştırmalar yapmakta ve tüm uzuvlarının ne zaman oluştuğu hakkında bilgiler edinmektedir. Özellikle anne ve babaların bebekler için en merak ettiği konulardan birisi de bebeğin yüzünün ne zaman oluşmaya başladığıdır.

Yumurta Hücresinin Döllenmesi Ve Gebeliğin Belirtileri

Gebeliğin 3. haftası itibariyle yumurta hücresi döllenerek bebeğin oluşum süreci başlamakta ve anne için hamilelik belirtileri oluşmaktadır. Bu kapsamda anne adayının hormonları yükselmekte ve gerginlik, mide bulantısı gibi şikâyetler görülmektedir.

Bir hafta ya da 10 günlük bir süreç içerisinde rahim içerisine yerleşen canlı doku kendini göstermeye başlamaktadır. Ancak henüz bu dönemde gebeliğin tespit edilmesi kolay değildir. Bazı belirtiler ise yavaş yavaş başlamaktadır.

Bebeğin Yüzünün Oluşmaya Başlaması

4. haftanın bitimi ile birlikte bebeğin kalp ve sinir sisteminin gelişmeye başlaması sonrasında ultrasonda görülmeye başlamasına sebep olacaktır. Sinir sisteminin gelişimi ile birlikte akciğer ve dalak oluşumu da başlayarak yavaş yavaş kas ve iskelet sistemi aynı zamanda üreme organları da oluşacaktır.

5 hafta ve 6. Haftalar itibariyle bebeğin artık yüzü oluşmaya başlayacaktır. Gelişiminin yanı sıra baş ve boyun oluşumu da başlayan embriyonun el ve kolları da kendini gösterecektir.

Bebeğin Yüzünün Şekillenmesi

Artık ultrasonda tam olarak görülmeye başlanan bebek için 6. hafta itibariyle yüzünün şekillenmeye başladığı ve kulak-burun çukurlarının oluşmaya başladığı söylenebilmektedir. Daha da büyüyen ve belirginleşen bebeğin kol ve bacakları da gelişecektir.

Bebeğin İç Organlarının Oluşması

8. hafta itibarıyla iç organları içerisinde karaciğer ve dalak gelişimi tamamlanan bebeğin kıkırdak gelişimi de devam etmektedir. Bunların yanı sıra ağız ve damak oluşumu da başlayan bebekte kulak kepçesi oluşumu devam ederken yalnızca 1 gram ağırlığındadır.

9. haftaya giren bebeğin yüz özellikleri de tam olarak belirginleşmeye başlamakta ve aynı zamanda saçları da çıkmaktadır. Bu hafta ile birlikte anne bebeğin amniyotik sıvıdan yüzmeye başladığını ve hareketlerini fark edebilmektedir.

Bebeğin Cinsiyetinin Öğrenilmesi

Anne ve babaların bebeğin gelişimi sırasında en merak ettiği konulardan birisi de cinsiyeti olmaktadır. 9. ve 10. haftalar bebeğin cinsiyetini öğrenmek için en doğru zaman sayılabilmektedir. Çünkü üreme organının gelişmesi ile birlikte vücudun gelişmesi ve ağırlığının artması da devam etmektedir. Ancak bazı bebeklerde bu dönemlerde cinsiyet tahmini anne ve babaya söylenmeyerek bekletilmektedir.

11. ve 12. haftalar itibariyle yüzü daha da belirginleşmeye başlayan bebeğin 20 adet olacak süt dişlerinin tomurcukları da oluşmaktadır. Gün geçtikçe daha da büyüdüğü için kaşları, tırnakları, göz kapakları, kirpikleri, saçları oluşmaya başlamıştır. Bebeğin cinsiyeti 13. ve 16. haftalarda tamamen kız ya da erkek gelişmiş olduğu için cinsiyet konusunda doktorlar kesin bilgi verebilmektedir.

6. Ay Bebek Gelişimi

Altıncı ayına giren bebeğin artık gözleri açılmış ve ışığa tepki verecek hale gelmiştir. Her türlü harekete veya sese cevap verecek bir nabza sahiptir. 6. ayını tamamlayan ve 23. Haftasına göre bebeklerin erken doğmuş olmalarına rağmen hayatta kalma şansı oldukça yüksektir. Öte yandan hala olgunlaşmaya devam eden bebeklerin işitme duyusu tamamen gelişir ve anne karnındaki pozisyonunu sık sık değiştirebilir haldedir.

9. Ay Bebek Gelişimi

9. ayı itibariyle artık doğabilecek büyüklüğe sahip olan bebek bu aylarında büyümeye ve olgunlaşmaya devam etmekte bunun yanı sıra akciğerlerinin de gelişmiş olduğu görülmektedir. Refleksleri de gelişmiş olan bebeğin gözlerini kapatma, seslere ve ışığa yanıt verme, göz kırpma, başını çevirebilme gibi özellikleri bulunmaktadır. Artık dünyaya gelmeye hazır olan bebeğin büyümüş olması sebebiyle karındaki azalan yer sebebiyle daha az hareket ettiği görülmektedir.

Doğum Süreci

Normal süreçte başı yukarıda duran bebeğin doğum için hazırlanması ile bu pozisyonu değişerek ayakları yukarıda ve başı aşağıda hale gelmektedir. Başının doğum kanalına doğru inmesi ile birlikte verniks tabakası ve Lugano tüylerinden kurtulmayı Başaran bebek nişan gelmesi, su gelmesi gibi durumlar sebebiyle doğum sürecini başlatmaktadır. Bu esnada annede belirli aralıklarla sancılar oluşmakta ve yeterli açıklığa gelmesi halinde doktor ya da eve tarafından doğum
Etiketler: bebeğin yüzü ne zaman oluşur, bebeklerde yüz nasıl oluşur, amniyon sıvısı nedir, bebeklerde iç organlar ne zaman oluşur
Şubat 19, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR