Suni Sancı Nasıl Yapılır?

Suni Sancı Nasıl Yapılır?

Suni Sancı Nasıl Yapılır?

 

Halk arasında suni sancı olarak bilinen ve tıp dilinde indüksiyon denilen suni sancı oldukça sık yapılan bir uygulama şeklidir. Oksitosin yöntemi denen normalde kadının beyninde salgılanan bu hormon rahimdeki kasılmaları sağlar. Suni sancı uygulanmadan yapılan doğumda anne adayının doğumun ilerlemesine yardımcı olan kasılmaları sağlayan hormon beyin bölgesinde salgılanan oksitosin hormonundan kaynaklıdır.

 

Suni Sancı Nasıl Yapılır?

Yaygın olan kullanım şekli anne adayının kolundan damar yardımıyla serum içerisine katılarak yapılmasıdır. Oksitosin katılırken serum setindeki küçük aparatlar yardımıyla serumun ilerleme hızı ayarlanmalıdır. Dakika tutularak belli miktar aralıklarıyla verilir. Bazen doğum başlayacağı zaman uygulanır fakat belli durumlarda doğumun herhangi bir bölümünde uygulanır. Bazen doğum bitene kadar sürmez. Bebeğin sağlık durumu da önemli olduğundan bebeğin kalp atışlarının durumuna göre ve anne adayının rahim kasılmalarının çok olduğu durumlarda durdurulur.

 

Suni Sancı İle Doğum Sancısı Arasındaki Fark Nedir?

 

Anne adaylarının ağrıyı algılama şekli farklılık göstermektedir. Bazen anne adayları suni sancı uygulandığı halde ağrı hissetmez fakat bazı anne adayları suni sancı uygulanmasa bile ağrı hisseder. Ya da bunun tam tersi durumlar da olabilir. Suni sancı uygulamasında anne adayına verilen oksitosin aslında onun vücudunda üretmiş olduğu hormonun ta kendisidir. Eğer ağrısız bir doğum uygulaması yapılmışsa (Epitural anestezi) suni sancı olması veya olmaması bir şey fark etmez çünkü anne adayı bunu hissetmez.

 

Suni Sancıya Geçmeden Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?

 

Suni sancı her doğumda uygulanmaz. Bu uygulamanın gerekliliği için anne ve bebeğin birçok açıdan buna gereksinimi olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bebeğin genel durumu, kalp atışları, ultrasonografi, doppler ve biyofizik profili gibi durumlar değerlendirilerek suni sancıya uygunluğu tespit edilir. Anne adayı önceden rahim ameliyatı geçirmişse suni sancı engel teşkil edebilir. Bir de anne adayı önceden sezeryan olmuşsa suni sancı uygulanmamaktadır. Kasılmalar yeterli bulunuyorsa veya rahim ağzı bu uygulamaya uygun değilse de suni sancı uygulanmaz. Doğum gebelik haftasından önce başladığı zamanlarda, bebekte akciğer gelişimi yeterli düzeye ulaşmadığı zamanlarda da suni sancı uygulaması yapılmaz. Fakat acil doğum gerektirecek durumlarda uygulama yapılmaktadır.

Etiketler: suni sanci, doğum sonrası sancı, hamile sancısı
Şubat 10, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR