Rahim Ağzı Yetmezliği Nedir?

Rahim Ağzı Yetmezliği Nedir?

Hamilelik boyunca rahim ağzı kapalı olur ve bebeğin sağlığı koruma altında olur. Rahim ağzı rahmin en alt kısmında yer alır. Dolayısıyla hamilelik boyunca oldukça önem taşır. Normal bir hamilelikte doğum sancısına kadar rahim ağzı kapalı olur ve doğum başladığı zaman yavaş yavaş açılır. Sağlıklı bir hamilelik süresince rahim ağzının ağırlaşan gebeliği taşıyacak kadar güçlü olması gerekmektedir.

 

Rahim Ağzı Yetmezliği Nedir?

Doğum sancıları başlamadan önce rahim ağzında açılma meydana gelmesi problemi, servikal yetmezlik (Rahim ağzı yetmezliği)olarak adlandırılır. Önceden oluşan bir hamilelikte gebelik 3. ayda sonlanmış ise buna servikal yetmezlik tanısı konur. Rahim ağzı yetmezliğinden kaynaklı doğumlar 18 ve 24. haftalar arasında meydana gelir. Erken doğum ise 26. haftadan sonra olur. Bunları birbiriyle karıştırmamak oldukça önemlidir.


Rahim Ağzı Yetmezliği (Servikal Yetmezlik) Nedenleri Nelerdir?

Önceden yaşanmış zor doğumlar, uzun süren doğumlar, kürtaj işlemleri (özellikle de birden çok gerçekleşen kürtajlar), rahim ağzı zedelenmeleri rahim ağzı yetmezliğine sebep olabilecek nedenlerdendir. Bazen çok ender de olsa doğumsal anormalliklerde de bu durum görülebilir. Böyle riskli durumlarda uygulanan cerrahi uygulama ile rahim ağzı hamilelik süresince kapalı tutulmaktadır. Bu işleme tıp dilinde serklaj denilmektedir. Müdahale genel anestezi ile yapılır. Süresi 5 veya 10 dakikayı geçmez. Rahim ağzı ile vajina anestezik bir sıvı yardımıyla temizlenir ve özel dikiş ipliği kullanılarak rahim ağzı dikilir. İşlemden sonra hafif kanama görülmesi gayet normaldir. 37. hafta dikişler alınarak doğumun gerçekleşmesi beklenir.

Serklaj Kimlere Uygulanabilir?

Hamile kalmak isteyen fakat rahim ağzı yetmezliği (Servikal) olan kişilere bu işlem uygulanabiliyor. Serklaj bebeği koruma amaçlı olup hamileliğin 28. haftasında ve doğum başlamadığı durumlarda rahimde incelme meydana gelirse, daha önce doğum yapıp da serviks uzunluğu 2,5 cm kısa olduğu durumlarda bu uygulama uygulanabilir. Önceki bir hamilelikte düşük olmuşsa, erken doğum gerçekleşmişse, teşhis olarak servikal yetmezlik ortaya çıkmışsa koruyucu olarak serklaj uygulanır. Uygulamaya geçilmeden önce idrar yolu eneksiyonu ya da vajinal enfeksiyon gibi durumlar varsa mutlaka tedavi ettirilip gebeliğin 13 ve 14. haftalarında serklaj uygulanır.

Etiketler: Rahim, Rahim ağzı, rahim ağzı yetmezliği
Nisan 14, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR