Lohusa Sendromu Nedir?

Lohusa Sendromu Nedir?

Lohusa Sendromu Nedir?

Doğum kadınlar için bahşedilmiş çok güzel olaylardan biridir. Bu süreç genellikle 9 ay 10 gün sürmesiyle bilinmektedir. Bu süreç içerisinde veya sonrasında hormonsal dengelerin değişmesine bağlı olarak kadınlarda değişiklikler görülmektedir. Doğum sonrası yaşanan değişiklikler olarak bakıldığında lohusa sendromu karşımıza çıkmaktadır. Lohusa sendromu veya lohusa depresyonu genellikle ilk gebeliklerde sıklıkla görülür ve doğumdan sonra ilk 6 hafta içerisinde görülmeye başlayıp 1-2 yıl kadar sürebilmektedir. Lohusa sendromunu tanımlayacak olursak; kaygı, üzüntü hali, aşırı mutsuzluk, bebeği sevememe veya istememe, bebekle ilgilenmeme, ağlama krizleri, suçluluk duygusu, huzursuzluk, duyarsızlık veya sınırlılık hali olarak tanımlanmaktadır. Yazının devamında lohusa sendromu kimlerde daha sık görülür ve bu konuda neler yapılabilir konularının üzerinde durulacaktır.

Lohusa Sendromu Kimlerde Daha Sık Görülür?

Kadınlar birçok kimliğe sahiptirler ve sorumlulukları da fazladır. Doğum sonrası da savunmasız bir canlının sorumluluğu üstelerine geçer. Bu duruma alışmak bazı kadınlar için zor olabilmektedir. Özellikle ailesinden de destek göremeyen kadınlara bu durum çok ağır gelebilmektedir. Bunun dışında psikolojik rahatsızlığı, kaygı bozukluğu, depresyon sorunu yaşayan kadınlarda veya evliliğinde sorun yaşayan kadınlarda da sıklıkla görülebilmektedir. Lohusa sendromu genetik yatkınlığı bulunan annelerde de görülebilmektedir. Ailesinde lohusa sendromu geçiren bir anne bu durumu yaşayabilir. Bu sorunlara sahip anneler dikkat edilmesi gerekenler kategorisinde yer almaktadır ve doğum sonrası dikkat edilmesi gerekmektedir. Zira bu tür rahatsızlıklar annenin sütunun kesilmesinden intihara kadar olumsuzluklara yol açabilmektedir.


Lohusa Sendromunu Atlatmak için Neler Yapılabilir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi lohusalık çok ciddi bir sorundur. Doğum sonrası kadınlar diğer sorumluluklarının yanında ‘anne’ sorumluluğunu da üstelenmektedirler. Bu süreçte eş ve ailenin desteği çok önemlidir. Kadın, ne kadar fazla ilgi ve destek alırsa o kadar lohusa sendromu yaşamaktan uzaklaşır. Bu dönemde kadın, kendine de zaman ayırabilmeli, arkadaşlarıyla zaman geçirebilmeli ve dinlenmelidir. Kendiyle ilgilendiği veya dinlendiği zamanlarda çocuğunun bakımıyla ilgilenebilecek, güvenebileceği insanlara sahip olmalıdır. Moral ve destek verilerek ve huzurlu bir ortam sağlanarak lohusa sendromu yaşayan kadın bu durumdan kurtarılabilir.

 

 


Etiketler: lohusa hamile, lohusa sendromu, hamile, lohusa
Aralık 30, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR