Lohusa Kanaması Nedir?

Lohusa Kanaması Nedir?

Lohusa Kanaması Nedir?

Uzun süren hamilelik dönemi ve zorlu geçen süreçten sonra yine birçok değişim yaşanacak olan lohusalık dönemi gelir. Yaşanan olağanüstü bir deneyim olan doğumdan sonra gelen lohusalık döneminde çoğunlukla merak edilen şey adet düzeni ve doğum sonrası yaşanan kanamaların ne zaman düzene gireceğidir.

Lohusalık Kanaması Nedir?

Lohusalıkta yaşanan kanamanın neden fazla olduğu ve ne zamana kadar süreceği her zaman merak konusu olmuştur. Doğumdan sonra düzenli olarak adet döneminin başlaması hormonal değişikliğin yaşanması ve düzenli istirahatlerden sonra oluşur. Hormonların tekrar düzene girmesi biraz zaman alır. Adet kanamalarının ne zaman düzene gireceğini merak ediyorsanız aşağıda size sunacağımız bilgileri dikkatle okumanızı öneriyoruz.

Lohusa Kanaması İle Adet Kanamasını Birbirine Karıştırmayın Meydana gelen kanamalar bu dönemde sürekli değişime uğrayabiliyor. Rahmin toparlanması ile hormonların etkisi bu duruma sebep olmaktadır. Bu kanamalar bazı zamanlarda anneyi endişelendirse de bu endişeye gerek yoktur. Sadece biraz zaman gerekmektedir. Bebeğin gelişiminde hamilelik boyunca rahim sürekli büyür. Lohusalıkta sürekli küçülerek eski şekline dönecektir. Bunlar olurken de rahimde kasılmalar olacak ve kasık ve karın ağrıları sıklıkla yaşanacaktır. Hamilelik boyunca bebeğe kan alımı sağlayan plasenta ayrılır ve açıkta kalan kan damarları rahimdeki kasılmalarla birlikte kapanır. Doğumdan kaynaklı artıkları da düşünürsek 6 hafta kadar süren kanamalar yaşanması gayet doğaldır. Doğumdan sonra 3 gün süren kanama biraz fazla olur. Önceleri kırmızı renkte, sonraki günlerde koyu kırmızı, ardından kahverengi ve sonrasında da sarı renkte görülür. Lohusalığın sonlarına doğru ise akıntıya dönüşür. Bu doğum sonrasında oluşan kanama “loşi” diye adlandırılır. Bu kanama adet kanamasıyla karıştırılmamalıdır. 

 

Emziren Kadınlarda Adet Kanaması Gecikiyor

Anne ve bebekte doğum anında bir sorun yaşanmamışsa mutlaka bebek emzirilmelidir. Emziren kadınlarda adet kanaması emzirmeyenlere oranla daha geç yaşanıyor. Bunun nedeni de annenin emilen göğüs uçlarının vermiş olduğu uyarı ile süt oluşumunda etkili prolaktin hormonunun düzeyindeki yükseliştir. Bu şekilde de folikül gelişimi etkileyen hormonların salgılanması önleniyor. Hatta düzenli emen bebek sayesinde foliküler dinlenmeye çekilir ve hamile kalma ihtimali azalıyor.

 

Bebek düzenli emdiği zaman yumurtlama engelleniyor ve adet kanaması gecikiyor. Fakat bu her zaman geçerli olmayabilir. Yani yumurtlamayı engelleyemediği de olabilir. Bu nedenle emziren bazı annelerde düzensiz şekilde kanamalar meydana gelebiliyor.

Etiketler: lohusa, lohusa hastalık,lohusa kanaması, lohusa hasta
Mart 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR