Histerektomi nedir?

Histerektomi nedir?

Rahim, kadın doğurganlığında önemli bir faktördür. Ancak bazı durumlar ışığı altında alınması söz konusu olabilmektedir. Histerektomi, rahmin alınması ameliyatıdır. Jinekolojik anlamda bakıldığında farklı birçok sorun da Histerektomi ameliyatı ile ortadan kaldırılabilmektedir. Yapılacak olan ameliyat aslına bakıldığında oldukça büyük cerrahi bir operasyonu içermektedir. Eğer çok gerek duyulmuyorsa, doktorunuz tarafından önerilecek olan diğer tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Histerektomi bu alanda yapılan en son çare ameliyatlarından biridir. Tedaviye yanıt vermediği durumda ya da hastalıkta artık diğer tedavi yöntemlerinin işe yaramayacağı durumlara geldiğinde tercih edilmesi gerekmektedir.

Histerektomi Yapılma Nedenleri?

Kadın yapısında birçok farklı jinekolojik hastalık söz konusu olabilir. Bu nedenle rahim oldukça önemli bir faktör doğurur. Doğum sırasında kasılarak bebeğin doğumunu sağlayan, doğum olmadığı dönemler de iç kısmı döşeyen tabakanın her ay kanama ile atılmasını sağlayan organdır. Ancak bazı durumlar rahmin alınmasına yol açabilir. Histerektomi yapılmasının nedenlerine bakacak olursak:

  1. Miyom oluşumu
  2. Kanser
  3. Uzun süreli olan ve tedaviye yanıt vermeyen rahim kaynaklı ağrılar,
  4. Rahim sarkması
  5. Anormal kanamalar
  6. Endometriozis

Tüm bu hastalıkların ve sorunların nedenleri farklı tedavilere yanıt verilmemesi halinde en son aşamaya gelinmesidir. En son aşamada Histerektomi ameliyatı kaçınılmaz olabilmektedir.

İyileşme Süreci

Histerektomi ameliyatı olan hastalar, hastane içerisinde birkaç gün boyunca gözetim altında tutulur. Hastanede kalış süresi hastanın yağısı, ameliyat tipi, ameliyat sırası ve ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonlara göre değişiklik göstermektedir. Ameliyat işlemi, büyük bir cerrahi operasyon olması nedeniyle mümkün olduğunda erken yürümeniz gerekmektedir. Yürüme kan dolaşımını sağlar. Bu durumda toplardamarlarda pıhtı oluşumunun önlenmesine de yol açmaktadır. Risk grubunda yer alan kişiler için pıhtı gelişiminin önlenmesi için ayrı bir ilaç tedavisi verilmektedir.

 

 

Ameliyat sonrası ağrı gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Ancak doğru bir dinlenme ile bu süreci hızlı bir şekilde atlatabilirsiniz. İyileşmeye başladıkça hafif fiziksel uğraşlar, spor yapma gibi aktivitelere yavaş yavaş dönebilirsiniz. Kendinizi ilk altı hafta boyunca zorlamamak ve yavaş bir şekilde normal aktivitelere geçmeniz önerilmektedir. Zorlama yapılması halinde ameliyat bölgesi zarar görebilmektedir.

Etiketler: hamile,lohusa,
Nisan 27, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR