Hamilelikte Ayak Şişmesi Neden olur?

ayak şişmesi, hamilelikte ayak şişmesi, hamilelik döneminde ayak şişmesi, lohusa döneminde ayak şişmesi

Gebelik ortalama 38 ve 41 hafta arasında değişen uzun süren bir dönemdir. Bebeğinizin rahminize düştüğünü öğrendiğiniz ilk andan itibaren size birçok güzelliğin geleceği bir dönem olmasının yanı sıra birçok sorunla karşılaşabileceğiniz bir döneme de ayak basmış olursunuz.

Her yeni anne adayının aynı problemlerle karşılaştığı söylenemez ancak genel olarak hamilelik veya lohusa dönemindeki kadınların problemleri genelleme yapılacak olursa benzer özellik gösterir. Doğuma doğru kilonuz artar, aşırı kilo almışsanız solunum darlığı, güçten düşme, yorgunluk hali gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Hamileliğin son zamanlarına doğru ayak şişmesi de baş gösteren problemlerden biridir.

Hamilelik Döneminde Ayak Şişmesinin Nedenleri

 

Yeni anneler hem kendi sağlığı için hem de bebeğinin sağlığı için hamilelik döneminin ve doğumdan sonraki dönemin iyi geçmesi için her şeyi yaparlar. Ama hamilelik dolayısıyla hormonlar yükselişe geçer ve vücudun yapısı değişir.

Hormonlardaki değişim ve kilo artışı ile hamilelikte ayak şişmesi görülür. Hormonların etkisi ve vücut ağırlığının her geçen gün artış göstermesi ile ayaklarda, ellerde ve bileklerde kendini fark ettiren bu öden sorunu annelerin endişelenmesine neden olabilir.

Hamilelik döneminde ayak şişmesinin görülmesinin başlıca nedeni hormonsal değişimlerin yaşanmasıdır. Bu hormon değişiminin nedeni sizi doğuma hazırlamaktır. Vücut leğen kemiğinizdeki bağları ve eklemleri açmaya başlar. Bu açılma dolayısıyla ayaklarınızda bu açılma nedeniyle ödem oluşumu görülebilir. Hem bebeğinizin hem de sizin suya ihtiyacınız olduğu için vücuttaki su miktarı artar. Böylece kan dolaşımı da artış gösterir. Vücutta artan su miktarı ödem toplamanıza neden olup ayaklarınızın şişmesine yol açar. Hamilelik döneminde alınmış olan kilolar ile vücut ağırlığınız artar. Vücudunuz yağlanır. Ayaklarınızdaki yağ dokusu kilo artışı ile birlikte artar. Ayaklarınız yağ dokusunun artmasıyla büyüyebilir.

 

Gebeliğin son döneminde rahmin büyümesi toplar damarlara baskı uygular. Kanın kalbe geri pompalanmasında sıkıntı yaşanabilir. Bu baskı nedeniyle vücuttaki suyun bacaklara ve ayaklara toplanmasına sebebiyet verebilir. Fazla tuzlu gıdalar ile beslenilmesi vücutta ödem oluşturur ve şişkinlik görülebilir. Kafeinli eaşırı tüketmek de vücuttaki suyu tutar ve şişkinlik yaşatabilir. Hamilelik dolayısı ile kilo artışı yaşanır ve hareketleriniz yavaşlayabilir. Az hareketlilik, yürüyüşe çıkmamak vücudunuzu yavaşlatacağı için vücudunuz ödem biriktirir ve şişkinlik görülür.

Etiketler: ayak şişmesi, hamilelikte ayak şişmesi, hamilelik sürecinde ayak şişmesi, hamilelikte bacak şişmesi, lohusa dönemi ayak şişmesi
Kasım 17, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR