Genetik Arınma ile hamilelik nedir

Genetik arınma

Genetik Arınma ile hamilelik nedir?

Türkiye genelinde akraba evliliklerinin de yoğun olduğunu görmekteyiz. Bu durum da göz önüne alınırsa genetik hastalıkların ciddi boyutta tehlike yarattığını görmekteyiz. Genetik arınma yöntemi ile çiftler bebek sahibi olmadan önce genetik hastalıklı bebek riski önüne geçebiliyor.

Genetik Arınma ile hamilelik nedir?

Taşıyıcı kişilerde bulunması söz konusu olan gizli hastalıklar hastaya ait genlerin analizi ile ortaya çıkabiliyor. Artık bu testler ülkemizde de uygulanmaktadır. Genetik arınma ile hamilelik nedir? sorusuna daha detaylı cevap verelim. Türkiye’de sayıları küçümsenemeyecek boyutta olan genetik hastalıklar sağlıklı kişilerde gizli taşınmakta olup, akraba evliliklerinin de fazla olmasından, taşıyıcı kişileri bir araya getirip hasta çocuk doğurma riskini artırmaktadır. Gelişen teknoloji bu hastalıkların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Yapılan test ile genetik hastalık taşıyıcısı olan kişinin eşi de taranıyor. Eğer eş de bu hastalığı taşıyorsa ve her ikisinin de taşıyıcı olduğu saptanırsa çocuk sahibi olmak istedikleri zaman önlem alabilmektedirler. Bu durumda çift tüp bebek programı içerisine alınarak oluşan embriyolar işlemden geçiyor. Hastalık taşımayan embriyolar anne adayına transfer edilerek hasta bebek doğurma riski ortadan kalkmış oluyor. Bu uygulama sadece çocuk sahibi olmak isteyenler için değil, önceden genetik hastalıklı bebeği doğan ve teşhis konulamayan kişiler için de uygulanabilmektedir.

Genetik Arınma Nasıl uygulanır?

Çok orandaki genetik hastalık bebeğin erken yaşlarda kaybı ile noktalanır. Bu nedenle de teşhis konulamaz ve hastalığın ne olduğu tespit edilemez. Bu durum da göz önüne alınarak bir sonraki hamilelik dönemi için aileye sağlıklı bebek doğumu için genetik arınma testi uygulanır. Anne ve baba bu test ile taranarak taşıdıkları mutasyon tespit edilir. Bu şekilde bir sonraki aşamaya daha rahat geçilmiş olur. Taşıdıkları mutasyon tespit edilince aile için PGT işlemi amniyosenteze oranla büyük avantaj sağlar. Hamilelikte genetik arınma yöntemi ile hastalığı tespit edilen bebekten dolayı tıbbi tahliye yani gebeliğin sonlandırılması riskinden de kurtulmuş olur. Hamilelik kesesinden sıvı alma ile yani amniyosentez yöntem uygulandığında bebek hasta ise hamilelik sonlandırılıyor. Bu durum da anne adayına tıbbi ve psikolojik hasar veriyor. Fakat PGT testi embriyolara uygulandığı için henüz hamilelik başlamadan bebeğin seçilebilme şansı olur ve anne tıbbi tahliyeden korunmuş olur.

Etiketler: Genetik arınma
Şubat 01, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR