Gebelikte Gelişim Geriliği Nedir?

Gelişim geriliği, Bebeklerde gelişim geriliği, Bebeklerde Gelişim problemi

Gebelikte Gelişim Geriliği Nedir?

Gebelikte gelişim geriliği nedir? Anne karnında olan bebeğin yeterince büyüyememesi durumudur. Her Fetüsün her hafta ve ay içinde gelişimi mevcuttur. Normal gelişim içinde yer alan bebeklerde gelişim geriliği olmayacaktır.

Ama gelişim geriliği olan bebeklerde, gelişim geriliği olmayan bebeklerle kıyaslama yapılır. Bu sayede bebeğin ne derece geride gelişim geriliği meydana geldiği anlaşılır. Öte yandan yapılacak olan doktor muayeneleri ve tıbbi testler sayesinde de bebeklerde meydana gelen gelişim geriliğini ve gelişim geriliğine neden olan sebepler araştırılmalıdır.

Bu tür yani gebelikte gelişim geriliği nedir? Sorusuna verilebilecek iki türlü cevap mevcuttur. Yani birincisi simetrik gelişim geriliği bir diğeri ise asimetrik gelişim geriliğidir.

Simetrik gelişim geriliği olan bebeklerde görülen durumu açıklamak gerekirse; bu durumdaki bebeklerin vücutlarındaki tüm dış organlar düzgün bir şekilde gelişmeye devam eder. Yani dışarıdan bakıldığında hiçbir gelişim geriliği sorunu görülmez. Ama iç organlarında çeşitli gelişim gerilikleri mevcuttur.

Asimetrik gelişim geriliği; bu durum bebeklerin iç organlarında değil, tamamen vücudu ile alakalı bir durumdur. Bebeklerin baş kısımları büyük olabiliyor veya normal olması gerektiği ölçülerde olabiliyor. Ama vücudun diğer kısımlarında gelişim gerilikleri ortaya çıkmaktadır. Bu da asimetrik gelişim geriliği anlamına gelmektedir.

Gebelikte Gelişim Geriliği Belirtileri

Anne adayları ilk olarak gebelikte gelişim geriliği nedir? Sorusunun yanıtını çok iyi şekilde bilmeleri gerekmektedir. Daha sonra ise gebelikte gelişim geriliğinin belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda vardır.

Anne karnında bebekte gelişim geriliği olduğu zaman anne adayı bu durumu dışarıdan anlayamaz. Yani anne adayında belli bir belirti ortaya çıkmaz. Ama doktor kontrollerinde bu durum doktor tarafından görülebilir. Öte yandan bebekteki gelişim geriliği gibi durumlar, ultrason görüntüleri  ile de ortaya çıkabiliyor.

Bazı durumlarda anne karnında yaşanan bebekte gelişim geriliği anne tarafından anlaşılamayacağı  gibi doktor tarafından da anlaşılamayabiliyor. Yani bebekler doğana kadar hiçbir şekilde gelişim geriliği olduğu anlaşılamayabiliyor.  Bu durumda da hem annenin hem de doktorların yapabileceği bir işlem kalmamış oluyor. Bebek doğduktan sonra ise doktor tarafından önerilen tedavi yöntemi ile bebeklerde tedavi başlatılır.

Anne Karnında Gelişim Geriliği Neden Ortaya Çıkar?

Gebelikte gelişim geriliği nedir? Neden dolayı ortaya çıkar? Gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Bu soruların yanıtını bildiğinizde elbette en baştan önlemlerinizi daha kolay bir şekilde alabilirsiniz. Esasen gelişme geriliğinin net bir zamanı veya net bir şekilde nedeni yoktur. Bu sebeple anne adaylarının gebelikleri boyunca beslenmesine ve rutin doktor kontrollerine ekstra özen göstermeleri gerekir. Daha düzenli bir beslenme şekli ve daha dikkatli b ir hamilelik sayesinde anne karnında gelişim geriliği gibi problemler de ortaya çıkmayacaktır. Gelişim geriliğini tetikleyen etmenler ise;

  • Kötü beslenme; dengesiz beslenme veya anne karındaki bebeğe zarar verecek şekilde beslenme türü bebeğin anne karnında yeterince gelişmemesine neden olur. Bu da bebeklerde gelişim geriliğini beraberinde getirmektedir.
  • Alkol; anne karnında gelişim geriliğinin en büyük nedenlerinden biri de anne adayının alkol kullanması göze çarpmaktadır. Anne adayı kesinlikle alkol ve hatta diğer gazlı içeceklerden bile uzak durmalıdır.
  • Sigara; anne karnında bebekte gelişim geriliğinin nedenlerinden biri de bebeğin oksijensiz kalması durumudur. Anne adaylarının sigaradan mutlaka uzak durması şarttır. Sadece kendileri için değil sigara içen kişilerin de kesinlikle yanında durmamaları gerekir. Yani bebekler sigara dumanından çok fazla etkilenir.
  • Annede diyabet hastalığı; eğer annede şeker hastalığı var ise bu bebeğe de gelişim geriliği olarak yansıyabilir. Dolayısı ile şeker hastalığı olan anne adayları mutlaka gebelikleri sürecinde doktor kontrollerinde kalmaları gerekir.
  • Böbrek hastalığı; gebelikte böbrek hastalığı yaşayan kişiler için mutlaka doğuma kadar rutin bir kontrol şarttır. Bu gibi durumlarda anne karnındaki bebeğin zarar görmemesi için çoğunlukla anne adayı hastanede tedavi altında tutulur.
  • Kullanılan ilaçlar; kronik hastalığı olan anne adayları eğer ağır mg oranlarında ilaç kullanımı yapıyor ise gebelik döneminde bu tür ilaçları bırakmaları gerekir. Özellikle psikolojik rahatsızlığı olan ve bu rahatsızlık için ilaç kullanan anne adayının daha fazla dikkatli olması önerilmektedir.
Tüm bu konular gebelikte gelişim geriliği nedir? Ve nedenleri nelerdir? Sorularına yanıt olarak verilmektedir. Bu tür tehlikede olan kişiler mutlaka doktor kontrollerine devam etm
Etiketler: Gelişim geriliği, Bebeklerde gelişim geriliği, Bebeklerde Gelişim problemi
Nisan 26, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR