Gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu

Gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu

 Hamilelik dönemi hemen hemen her kadın bireyin başından geçen en zorlu süreçlerden bir tanesidir. Aile kurmanın ardından bebek bekleyen aileler bu zorlu süreçte birçok araştırmaya girerler. Kontrollerini yaptırırlar. Ancak buna rağmen bu süreçte dikkat edilmesi gereken birçok şey bulunmaktadır.


Bu süreç öyle bir süreçtir ki ne giydiğiniz bile sağlığınızı etkileyebilir. O yüzden anne adaylarının çok dikkatli olması ayrıca baba adaylarının da anneye yardımcı olmaları gerekmektedir. Gecelik döneminde hamile annelerin en çok karşılaştığı sağlık problemi ise idrar yolu enfeksiyonları. İdrar yolu enfeksiyonu ciddi hastalıklara yol açabilen bir problemdir. Bazı zamanlar belirti vermeden dahi ilerleyebilmektedir. Bu enfeksiyonlardan korunmak hamile anne adayı için büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle bol sıvı tüketimi büyük bir yer tutmaktadır. Gebelik dönemi bu enfeksiyonların en çok arttığı dönemlerden biridir.


Vücut bu enfeksiyonlara meyilli olmaktadır. Hemen hemen her hamilelikte oluşan fizyolojik değişimlerden dolayı idrar yolu enfeksiyonu meydana gelebilmektedir. Bu enfeksiyonlar basit enfeksiyonlar olabileceği gibi ciddi enfeksiyonlar da olabilir. Hatta bu enfeksiyonların ciddiyeti anne adayını erken doğum yapmaya kadar zorlayabilmektedir. Tedavi edilmesi elzem bir konudur. Tedavi edilmeyen enfeksiyon diğer organlarınızı da etkiler. Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonunu anlayabilmeniz için bazı belirtiler var.


Bu belirtiler her hastada olamsa da genellikle baş göstermektedir. İdrar renginin koyu olması ya da idrarınızı yaparken ağrı olması bu enfeksiyonunun en önemli belirtilerinden bir tanesidir. Ancak enfeksiyon kendini bu yöntemlerle belli etmeyebilir. Mide bulantısı, kusma gibi sorunlar da yaşayabilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonunda hemen tedavi oldukça önemlidir. Tedavi edilmeyen enfeksiyon hem annenin hem de bebeğin sağlığını zora sokar ve erken doğum riskine sokar. Gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bol bol su içmek oldukça önemlidir.


Günde en az 2 litre su içmek gebelikte önerilen bir yöntemdir. Ayrıca tuvalet alışkanlığınız sırasında temizliğe ve taharetlenmeye özen göstermelisiniz. Makat bölgesindeki bakterileri vajen ve üretanın bulunduğu ön kısma bulaştırılmadan dikkatli bir şekilde temizliği sağlanmalıdır.

Etiketler: gebe,gebelik, enfeksiyon, lohusa enfeksiyon,hamilelik, hamile enfeksiyon
Şubat 11, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR