Fetal Hıçkırık Nedir? Sebepleri Nelerdir?

fetal hıçkırık, fetal hıckırık, hıçkırık, hıckırık, anne karnında hıçkırık, bebek hıçkırması, bebek hıçkırığı

Bebeğinizin daha doğmadan hıçkırdığını biliyor muydunuz? Fetal hıçkırık fetüse ait olan hıçkırıklar demektir, fetüs de anne karnındaki bebeğe hamileliğin üçüncü ayından itibaren verilen isimdir. Üçüncü aydan itibaren anne ve bebek arasındaki ilişki değişmeye başlar.

Bebek hareketlenmeye başladıkça anne onun varlığından daha çok haberdar olmaya ve de bebek ve anne birbirine daha çok bağlı olmaya başlar. Anneler zaman zaman hareketlenen bebeğin hıçkırdığını da duymaya başlar. Ancak bu durum telaşlanacak bir durum değildir. 

Fetal Hıçkırıktan Endişelenmeye Gerek Var mı?

Öncelikle belirtmek gerekir ki bu son derece normal bir durumdur ve kesinlikle endişelenecek bir şey yoktur. Bebekler normal gelişimlerinin bir göstergesi olarak daha anne karnındayken hıçkırabilir. Hıçkırık kısa sürebildiği gibi bazen yarım saate kadar uzayabilir. Ne kadar sürerse sürsün annenin bu durumdan korkmasına gerek yoktur. Bu hıçkırıklar bebeğe kesinlikle zarar vermez, hatta bazı uzmanlara göre bebeğin hıçkırması iyiye işarettir. 

Fetal Hıçkırık Neden Olur?

Fetal hıçkırığın temel nedeni, bebeğin büyüdükçe diyaframının gelişmesidir. Diyaframı gelişen bebeğin aynı zamanda diyaframı kasılmaya başlar. Kasılmaya başladıkça da bebek hıçkırabilir. Diyaframlarda meydana gelen spazmlar bebeği hıçkırtır. Diyaframımız göğüs bölgemiz ve karın bölgemizi ikiye ayırır.

Kasılıp gevşeyerek eski halini alması solunum yollarımızın sağlıklı bir şekilde çalışması anlamına gelir. Diyaframımız hareket ederken hıçkırık oluşur. Bebekler rahim içerisinde dışarıdan farklı bir şekilde soluk almaktadır. Rahim dışına çıktıklarından sağlıklı bir şekilde soluk alıp vermeleri için, hazırlık yapmaları gerekir. İşte bu hazırlık süreci bir anlamda hıçkırıklarla tamamlanır.

Bebeklerin Akciğerlerinin Gelişimi

Doğduklarında sağlıklı bir şekilde soluk alıp vermeleri için bebeklerin anne karnında solunum yolları gelişmeye devam eder. Anne karnındaki bebeğin akciğerleri amniyotik sıvı adı verilen ve bebeğin gelişimi için çok önemli olan bir sıvıyla doludur. Bebekler doğana kadar akciğerleri dışarıdaki gibi çalışmaya başlamaz.

Amniyotik sıvı başka bir deyişle bebeğin yaşam ve sağlıklı gelişim sıvısıdır. Anne karnındaki bebeklerin ciğerleri de bazen bu sıvıyla dolar ve bazen boşalır. Bu sıvı girip çıkarken bebeklerin hıçkırmasına sebep olur. 

Fetal Hıçkırık En Çok Ne Zaman Fark Edilir?

Bebekler en çok doğumun yaklaşmaya başladığı zaman son üç ayda hıçkırmaya başlar. Hamileliğin önceki dönemlerinde böyle bir hıçkırığın olup olmadığı pek bilinmiyor. Bebeğin hıçkırması tekmelemeye benzer bir hareket hissedildiği zaman anlaşılır. Ancak tekmelemeden çok daha yumuşak olur. Son üç ayda bunları hisseden anneler emin olmalıdır ki bunlar bebeklerinin sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam ettiğinin bir göstergesidir. 

Hıçkırığın Faydaları

Bebeğinizin hıçkırıyorsa kesinlikle sağlıklı bir şekilde soluk alıp vermeye hazırlanmaktadır. Diyafram solunumla alakalı bir kastır. Bu kasın kasılması bebeğin nefes alıp vermeye çalıştığının bir belirtisidir. Ayrıca fetal hıçkırık sadece solunum değil sinir sisteminin de geliştiğinin işareti olarak değerlendirilir.

Yutkunmak, emmek gibi hareketlerle de ilişkilidir. Bebekler hıçkırıyorsa doğduklarında emme yetileri biraz daha gelişkin olabilir ve emerken sütün akciğere gitmesi gibi sorunlar yaşanmaz. Son olarak bu hıçkırıklar bebeğin kalbinin sağlıklı bir şekilde çalıştığını gösterir. 

Fetal Hıçkırık Engellenir mi?

Günlük hayatınızda hıçkırırken bunu engellemeye çalışabilirsiniz. Su içerek ya da bir şeyler yiyerek hıçkırığın kesilmesi için uğraşırsınız. Ama fetal hıçkırıklar için böyle bir durum söz konusu olamaz. Bebek hıçkırıyorsa annenin yapabileceği pek bir şey yoktur. Aslında yapmasına gerek de yoktur. Bebeğin hıçkırması demek onun sağlıklı bir şekilde büyüyor olması demektir. Hatta bebekler doğduktan sonra bir süre daha hıçkırabilir. İlk altı ay içerisinde bebeklerin hıçkırması da herhangi bir tehlike arz etmez. 

Fetal Hıçkırıktan Korkulmaz

Bazı anneler telaşa kapılsa da bebeğinizin karnınızda hıçkırmasından dolayı doktora danışmanıza gerek yoktur. Yarım saate kadar süren bir fetal hıçkırıktan korkulmaması gerekir. Ama bebeğiniz günlerce hıçkırmaya devam ederse ya da gün içerisinde saatlerce hıçkırıyorsa doktora görünmek faydalı olacaktır. Ancak büyük ihtimalle bebeğinizle ilgili herhangi bir sorun çıkmayacaktır.

Bebeğiniz hıçkırıyorsa hiç telaşa kapılmadan arkanıza yaslanın ve hıçkırıklarını elinizi koyarak hissetmeye çalışın. Onunla aranızdaki bağı düşünün ve onu hissetmeye çalışın. Hatta babasına da bunları dinleterek onun da bebeğinizi hissetmesini sağlayın. Bebeğiniz normal bir şekilde büyüdüğü için rahatlayın ve mutlu olun.

 

Not: Bu Paylaşımlar tamamen Genel bilgi amaçlıdır. Bu nedenle Sorun olabileceğini düşündüğünüz, her problemde öncelikle doktorunuza danışmalısınız. 

Etiketler: Fetal hıçkırık, Fetal hıckırık, Bebek hıçkırması, hıçkırık, Anne karnında hıçkırık, hıckırık
Ocak 19, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR