Hamilelik Döneminde Fazla Demir Alınmasının Zararları Var Mıdır

lohusa pijama, lohusa pijaması, lohusa gecelik, lohusa tacı, lohusa terliği

Hamilelik döneminde genellikle demir takviyesi yapılmaktadır. Fakat fazladan yapılabilecek bir takviye anne karnındaki bebekte gelişim bozukluğu yaratır. Bu neticeye bakarsak hamilelik döneminde fazla demir alınmasın zararları var mıdır? sorusuna açıklama getirelim.

Hamilelik Döneminde Fazla Demir Alınmasının Zararları Var Mıdır?

Hamilelik döneminde annenin ve bebeğin gelişimini ve sağlık yönünden her şeyin yolunda gitmesi için birçok tahliller ve testler yapılır. Hamilelik dönemi boyunca bu rutin testler birçok konuda olduğu gibi demir takviyesi gerekliliği için de yapılmaktadır. Anne adayına demir takviyesi yapmadan önce bunun gerekli olup olmadığı testlerle kanıtlanmalıdır. Aksi takdirde çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmak kaçınılmaz olur.

Özellikle hamilelik ortalarında fazla demir problemi bebeğin gelişiminde ciddi olumsuzluklar yaratır. Gebelik yaşayan her kadın demir takviyesi önerilmeden önce gereken tüm testlerden geçerek hangi seviyede ihtiyaç duyulduğuna bakılması gerekmektedir. En önemlisi takviye yapımı kişiye özel yapılmalıdır. Her şeyden önce hamile olan kadının yeterli demir takviyesini alabilmesi için öncelikle doğru beslenme konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Beslenirken önemli olan miktar değil alınan besin değerinin kalitesi olmalıdır.

Eğer Varsa Hangi Problemler Olabilir?

Yazımızın başında fazla demir takviyesinin ciddi sağlık sorunları oluşturabileceğini ve bebeğin gelişimini de olumsuz etkileyeceğini söylemiştik. Hamile kadınlara demir eksikliğine yönelik ferröz demir takviyesi önerilir. Fakat bu takviyenin fazlalığından kaynaklı olarak anne adaylarında bazen bundan kaynaklı zehirlenme olguları tespit edilmiştir. Bu da ciddi mide ve bağırsak problemleri ile organlarda hasar oluşumuna sebep olur. Hamilelik dönemi kadınların dengeli ve doğru beslenmesi bununla birlikte demir seviyesini de sürekli kontrol altında tutmaları önemli bir durumdur. Önemli olan başta da belirttiğimiz gibi yeterli demir takviyesini alabilmek için bilinçli ve doğru beslenmeye özen göstermektir. Her kadının farklı bir metabolizması ve takviye duyacağı şeylere ihtiyacı vardır. Bu nedenle hamilelik döneminde de kadınlar bunu önemsemeli ve bilinçsiz hareket etmemelidir. Doktor kontrolünde ve düzenli testler ile ihtiyacınız olan takviyeyi yapmaya özen gösteriniz. İhtiyaç duyduğunuz seviyede demir takviyesi dışındaki oldukça zararlıdır, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösteriniz.

Etiketler: lohusa pijama, lohusa pijaması, lohusa gecelik, lohusa tacı, lohusa terliği
Nisan 16, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR